Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

За Турция пътувайте през Капитан Андреево

Дата: 28.05.2001

Не обменяйте лири на границата


Два са граничните пунктове, през които можете да влезете в Турция - Капитан Андреево край Свиленград и Малко Търново. За предпочитане е да пътувате през първия ГКПП - пътят и комуникациите са много по-добри.

Не обменяйте пари на турския пропускателен пункт - курсът на лирата там е неизгоден. По-добре обменете десетина долара срещу турски лири в България, а след това се отбийте в първия град до границата и там обменете пари. Турски лири обаче ще са ви необходими още на граничния пункт - там трябва да заплатите такса за автомобил в размер на 4.70 млн.турски лири или около 8 германски марки. Още пет марки трябва да приготвите за компютърната обработка на документите.

По-добре не спорете с турските гранични служители - иначе ще ви мотаят с часове. Ако документите ви са нередовни, можете да решите проблема с пет-десет марки в зависимост от случая. Носите ли повечко багаж, който минава за търговска стока, ще си имате разправии и с митничарите. Разговор насаме с тях ще оправи проблема.

Внимавайте веднага след излизането на граничния пункт - ще ви наобиколят десетки амбулантни търговци, които ще опитат да ви продадат скъпо евтина стока. По възможност не пазарувайте от паркингите покрай границата - там стоката е нискокачествена и ще опитат да ви завлекат.

На петнайсетина км от Капъкуле е 120-хилядният Одрин - древният Адрианопол. Там се намира втората по големина джамия в Европа - "Селимието". Двете български църкви "Свети Георги" и "Свети Константин и Елена" могат да разпалят патриотизма и на най-големия глобалист. В града има още полуразрушена еврейска синагога и рухнал католически храм. Край Одрин се събират трите български реки - Марица, Арда и Тунджа. Мястото е уникално и с това, че там българският цар Калоян е разбил латинците.

Цената на нощувката в Одрин варира от 8 до 30 долара. Най-приличният хотел е "Балта" , намира се покрай международния път. Стая с две легла струва 30 долара. Под двайсет долара трудно се намира стая с телефон и телевизор.

Цените в Одрин не са много по-различни от тези в България - малко по-скъпо е, ако решите да се храните в лъскави заведения. Четиридесетпроцентната инфлация оскъпява българския лев и сега е изгодно да се пазарува в Турция. Не се нахвърляйте обаче да купувате на местната Капалъчарши - същата стока я има и по нашите битаци, и то по-евтина, защото търговците я изкупуват на едро.

Ако все пак решите да подминете Одрин и да посетите Истанбул, веднага след граничния пункт трябва да завиете вляво по магистралата. За 250-километровата й отсечка до мегаполиса ще трябва да се бръкнете с 12 германски марки, или около 6 млн. турски лири. За товарен камион таксата е 8.250 млн. лири. За около два часа с хубава кола стигате до Истанбул.

Не влизайте в града след 16.00-17.00 часа - тогава започват задръстванията. Ако пристигнете след шест следобяд, със сигурност ще изгубите часове, докато пресечете Босфора. На моста също плащате такса. Купете си карта, иначе има опасност да се загубите в милионния град.

Забележителностите на Истанбул са съсредоточени в неговата европейска част. По-добре е да оставите колата си на паркинг и да се придвижвате с обществен транспорт, той е отлично уреден и евтин. Питайте, търсите ли нещо: с питане и до Истанбул се стига, а турците са много отзивчиви и любезни хора! Ако сте гастроном, непременно посетете рибната улица Кумкапъ.

Ако обаче не ви се ходи в Истанбул, тогава поемете по пътя вдясно от Одрин. На около 160 км има две морета, които можете да посетите - Егейско и Мраморно. Предимствата на северния бряг на Егейско море са тези, че е по-чисто от Мраморно и по-евтино от курортите по Западна и Южна Турция. На 154 км от българската граница се намира чудесният нов курорт Ерикли - мястото е на двайсетина километра от устието на Марица. Срещу 15-20 долара може да се наеме стая с две легла в приличен хотел с климатик, а закуската влиза в цената. Обслужването е фантастично - Турция е може би единствената държава, където българинът може да се почувства бял човек. Ако решите да продължите по пътя, стигате Дарданелите. Проливите се преминават бързо с добре организирана фериботна връзка. Крайбрежното градче Чанаккале предлага живописна крайбрежна улица, където можете да хапнете евтина риба и всякакви турски деликатеси. Градът изобилства с исторически забележителности.

От Чанаккале започва западното крайбрежие на Турция, където са съсредоточени основни исторически паметници на древна Гърция - турците ги поддържат в много добро състояние. Хиляди са курортите по тази част на Егейско море. Уникалното място е Мармарис - там се събират Егейско и Средиземно море. Без проблем можете да посещавате близките гръцки острови Самос и Лесбос, но обслужването и хотелите там са на по-ниско ниво, а цените са по-високи.

Мраморно море също е близо до българската граница, но е замърсено и не се препоръчва за плаж. Най-близкият град до българската граница е Текирдаг, някогашното гръцко Родосто - стохиляден областен център, който изглежда като Велико Търново на море. Там можете да наемете евтино вила за месец или колкото си искате време. За 6 месеца през активния сезон шестстайна вила с градинка и гараж струва 600-700 долара. Градът е населен и с български изселници, които веднага ви наобикалят, щом чуят родна реч. Така е в почти всички градове на Европейска Турция, в много от истанбулските квартали, в Бурса, Измир, Измит и градчетата около тях. Не се страхувайте да се доверите на нашите изселници - те са любезни и отзивчиви.

Марин Делчев

Видяна общо: 3349 рейтинг: 0.97

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.