Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Държавите джуджета са великаните на европейския туризъм

Дата: 12.06.2001

Петте миниатюрни европейски държави Андора, Ватикана, Малта, Монако и Сан Марино с обща площ 840 кв. км и 500-хилядно население всъщност са "великите сили" в туристическия бизнес на Стария континент. Те посрещат и обслужват десетки милиони туристи всяка година.

Държавиците притежават ореола на романтичните реликти от Средновековието и това е част от неотразимия им чар. Придобиват своята самостоятелност, след като престават да бъдат частна собственост на светски феодали, църковни епископи или свободни бюргери.

Република Сан Марино

например претендира да е най-старата държава в Европа (от 301 г.) и че притежава най-старата конституция в света (от 1263 г.).

Държавното устройство на минидържавите е пазило ревниво различни останки от Средновековието, но владетелите и избраните им управители са се отличавали винаги с модерно икономическо мислене, предприемчивост и липса на скрупули, що се отнася до благоденствието на гражданите.

Владетелите на Монако

не се колебаят скандално да предизвикват някогашните викториански нрави, откривайки през 1861 г. казиното в Монте Карло. То е било смятано за връх на покварата. И днес принц Рение остава глух към призивите на евробюрократите да предприеме мерки срещу прането на пари в игралните домове и банките на херцогството.

Ватикана

която е държава от един площад, базилика и дворцов комплекс, инкасира огромни печалби от поклонници и ценители на изкуствата. Папската страна, опазил ни Господ, не печели от хазарт, но просперира чрез банкови операции и спекулации на фондовата борса.

Малта

Островът на едноименния рицарски орден, населяван от малък народ със смесена арабско-италианска кръв, разгръща дръзко, с агресия своя морски и културен туризъм.
Тези малки републики и още по-мънички монархии използват извънредно гъвкаво природните дадености, културните забележителности, историческите паметници и самобитността си, за да открият и разширят свои ниши в силно конкурентния туристически пазар. Най-убедителният пример в това отношение е

Андора - супермаркетът на Пиренеите

"Безмитният магазин" - така живеещите от двете страни на френско-испанската граница наричат съседната страна. Там французи и испанци отскачат на пазар през почивните дни. Те са само част от 12-те милиона туристи годишно, които посещават миниатюрната държава. Площта й е едва 450 кв. км от долината на река Валира в Източните Пиренеи. И на влизане, и на излизане през нея се минава по едно-единствено шосе, над което се издигат шеметни върхове с височината на нашата Мусала.

Заради заслугите си към франкската държава във войните й с маврите андорските пастирски общини получават самостоятелност през 819 г., т.е. по времето на хан Омуртаг. Тези пиренейци, които имат общи корени с каталунците, но винаги са се смятали за нещо различно, са тънели в такава вековна бедност, че никой не се е опитал да завладее тяхната забравена от Бога земя.

По силата на договор от 1278 г. княжество Андора става съвместен протекторат на испанските епископи от Сео де Урхел и френските графове Фоа. През XVII в. правата на благородниците преминават в ръцете на френския крал, а по-късно са наследени от президента на Франция. Макар Андора официално да се нарича княжество и днес, тя фактически е република.

Големите промени, които превърнаха съвременните андорци в едни от най-богатите европейци, датират отпреди половин век. Тогава местната власт започва целенасочено да развива туризма. През 1950 г. княжеството е посетено от 100 хиляди чужденци. За три десетилетия броят на туристите достига 10 милиона годишно.

Днес в Андора има 300 хотела и около 400 ресторанта. Същевременно жителите й се увеличават петкратно, достигайки 68 000 души. Това става благодарение на заселниците - най-вече испанци, французи и англичани.

От години насам проспериращото княжество привлича имигрантите като магнит. За гражданство обаче се чака 25 години, а право на постоянно пребиваване получават само хората с капитал, които правят инвестиции в сериозен бизнес. Условието е техните фирми да не са офшорни, а да работят на територията на страната и да създават работни места за андорците.

Властите отделят специално внимание на капиталовложенията в планинския туризъм. Ски-центровете на Андора се смятат за най-добрите в Пиренеите - прекрасни хотели, ресторанти с фантастична кухня, отлично обслужване, чудесни писти и съоръжения, удобна инфраструктура.

Голям принос за богатството на страната има и шопингтуризмът. Всеки уикенд особено през лятото в седемте андорски градчета, обхванати от пазарна треска, се изсипват десетки хиляди европейци. Изкушавани от ниските цени и данъци, те пазаруват неистово: от дрехи, обувки, електроника, предмети за домакинството, сувенири от ковано желязо и дърво до бензин. Размяната е придобила такива размери, че потомците на някогашните дървари и пастири са наричани днес "народ от търговци", а страната им - Duty free shop.

Най-привлекателна за туристите е столицата Андора. Тя предлага на гостите си не само пазарна тръпка, но и романтика от историята. Градът е запазил добре своята старинна част. Там, на брега на Валира, величествено се издига построеният през 1508 г. Дом на долините. Той е уникална атракция най-малкото заради това, че в него съжителстват 28-членният парламент, правителството, съдът, затворът и - както си е редно за всяка туристическа страна - луксозен хотел.

Александър Монев

Видяна общо: 2709 рейтинг: 0.79

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Държавите джуджета са великаните на европейския туризъм
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.