Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Спалният чувал - спокоен сън на открито

Дата: 06.07.2001

На къмпинг край морето или на планина спалният чувал е един от най-важните аксесоари, от който зависи спокойствието на почивката


Правилният избор на чувал не е лесна задача заради множеството характеристики, които трябва да бъдат съобразени. Разликите на моделите са в дизайна, конструкцията, типа на запълване, размера, вътрешения и външния плат, теглото.
Най-важен е обаче типът на запълване, защото от него зависят качества като изолация и ниво на поддържаната температура.

На пазара се предлагат чували с два типа запълване - с пух и синтетично.

Пухът може да е с различно качество - по-добър е този, който е по-малък като тегло, а по-голям като обем. Запълването с пух има предимствата, че е по-леко от синтетичното запълване, запазва топлината перфектно и е по-компактно при сгъване на чувала. Недостатъците обаче са, че пухът загубва качествата си с времето и се нуждае се специални грижи. Най-големият пролем е, че не изолира добре от влага. Спалните чували с пух са подходящи за по-студени условия, при сух климат и при планински експедиции, когато теглото е от много голямо значение.

Напоследък на пазара се наложиха чувалите със синтетично запълване, които не отстъпват по качества на пухените завивки и дори в някои отношения ги превъзхождат.

Най-популярните синтетични запълвания са от Polarguard 3D, Polarguard HV, Quallofill and Hollofil Dupont, Fibre H4. Новият стандарт при синтетичото запълване е Polarguard 3D, който перфектно изолира от външните климатични условия, като в същото време е много лек. Повечето синтетични материали представляват дълги кухи нишки, които от своя страна са обединени в снопове. Синтетичното запълване не задържа влагата, изсъхва бързо, не се нуждае от специални грижи и е по-евтино. То е идеално за влажни климатични условия и за къмпинг.

Температурната област е решаващ фактор при избор на чувал. Не съществуват стандарти, които да определят точно кой спален човал в коя температурна област попада, затова производителите сами определят този параметър и го записват на етикета. Всяка фирма има собствена температурна схема - възможно е -20-те градуса на една марка да отговарят на -10-те на друга. Трябва да се има предвид, че по-добре напълнения чувал повишава температурната област с 5 до 15 градуса. Затова е добре да се обърне внимание на теглото на чувала и особено на съотношението между характеристиките тегло на запълване и общо тегло. По-добрият спален чувал има по-голямо тегло на запълване и по-малко общо тегло.

Допълнителни параметри са яки и джобове. По-качествените спални чували имат пухени яки, които задържат топлината в основния чувал. Преградите вътре в самия пух също са важно допълнение, тъй като не позволяват на пуха да се придвижва към дъното на завивката. Ролята на друга екстра - компресиращата торба, е да придаде компактност на чувала при сгъването му. Ципът може да е ляв или десен или от двете страни. Много е практично, ако чувалът позволява съединяване с втори чувал за оформяне на спалня.

Цените на спалните чували варират от 35 до 300 лв. Най-евтини са летните чували със синтетично запълване, а най-скъпи са планинските пухени и синтетични чували за температури под -20 градуса.

Стефан Димитров

Видяна общо: 613 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.