Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Варна гони хотелиерите за неплатени такси

Дата: 02.10.2002

Общинските чиновници ще броят колко столетници са посетили варненските курорти тази годинаОт вчера община Варна започна масови проверки по хотелите в града и курортите Св. Константин и Златни пясъци


Причината е значително по-ниската от миналогодишната събираемост на курортната такса. До 27 септември по сметките на общината са постъпили 686 426 лева при 751 085 лева за м.г.
Грешката ни беше в по-либералния подход тази година, в отговор на молбата на хотелиерите да не ги притесняваме по време на сезона. При тези резултати обаче със сигурност ще коригираме отношението си, каза вчера шефът на общинската дирекция "Собственост и стопанство" Стоян Стоянов. При 15 процента ръст на туристите отчитаме 15 % спад в приходите от курортна такса, оплака се той. В бюджета за т.г. по това перо са заложени 1 250 000 лева, т.е. два пъти повече от събраното до момента.
При започналите вече проверки ще се проверяват регистрите на хотелите и ще се сравнява броят на туристите в тях с платежните за таксата, обясниха от общината. Очаквало се т.г. броят на децата и столетниците да надхвърли броя им от миналото лято, който бе около 60.
Некоректните към общинския бюджет хотелиери няма да получат нито един документ от община Варна, преди да са си издължили цялата курортна такса, каза още Стоянов. Работата на кметската администрация ще бъде улеснена и от влезлите в сила от вчера нови правила, според които хотелите ще трябва да презаверяват регистрите си в общината всеки месец. Те ще получат тази услуга само срещу платежно нареждане за внесена такса. Увеличение на приходите се очаква за следващата година, тъй като тогава пенсионерите ще са освободени не от цялата курортна такса, а само от половината.
Само през този сезон капацитетът на хотелите на Златни пясъци бе увеличен с 2000, а в Св. Константин със 700 нови легла.

 

Юри Георгиев

Видяна общо: 413 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки