Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Критични мигове в Рила

Дата: 14.12.2003

С първия сериозен полъх на зимата се намериха и туристи, които отвориха работа на Планинската спасителна служба. Въпреки отвратителното време, група тръгва от хижа Мальовица за х. "Рилски езера" през Мальовица и Вазов връх. От осем туристи, до "Рилски езера" се добират едва шест.

Едва на другата сутрин те уведомяват хижаря за двамата си изостанали колеги, при което е алармирана и ПСС. В осем и половина на следващата сутрин започва спасителна акция, в която са ангажирани 35 души от дупнишкия и софийския отряд на ПСС, служители от Школа "Мальовица" и вертолет от Пловдив. В акцията се включват и намиращите се на х. "Рилски езера" доброволци от Университетския аварийно-спасителен отряд.

Скоро е открит единият изгубен, който е пренощувал в празната хижа "Иван Вазов" и сам слиза към Гьолечица по Зелени рид. Другият се обажда по мобилния си телефон, което обаче само затруднява спасителите, тъй като туристът е неадекватен и подава погрешна информация. Вместо в циркуса на Седемте езера, както той обявява, пострадалият всъщност е в Пазар дере, където го откриват след щателен оглед от вертолета. Тъй като е прекарал нощта на открито, туристът е намерен в тежко състояние, но без опасност за живота.

Както традиционния въпрос за подготовката на тръгващите в планината, този случай поставя и въпроса за колегиалността между туристите, и за отговорността за поддръжката на хижите и хижните радиовръзки.

ПСС

Видяна общо: 470 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.