Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Спасителите съветват - зимата внимателно

Дата: 03.11.2003

За да бъде зимната ви почивка единствено интересна и приятна, вашият сайт със съдействието на професионалистите от Планинската спасителна служба ви предлага в няколко поредни броя полезна информация и съвети.

  • Организирайте предварително много внимателно и подробно вашия излет, ски-поход, многодневна екскурзия, алпийско изкачване. Проучете маршрута при зимни условия, преминавайте маршрути, които познавате от летни преходи, съставете план за движение, съобразете се с късия зимен ден и със сложната зимна обстановка.
  • Подберете внимателно участниците в групата. Те са ваши приятели, но трябва да са с еднаква или близка физическа и техническа подготовка и подходяща за условията екипировка. От значение е и психологическата съвместимост.
  • Не формирайте големи групи - в тях съставът винаги е разнороден, по-трудно подвижен, по труден за организация и ръководене, възникват много и непредвидени, трудни за решаване проблеми. При наличие на деца и по-слабо подготвени участници, техните възможности определят поведението на цялата група. Обявете ръководителя на групата - това е необходимо и в по-тясна приятелска или семейна компания. Винаги трябва да има лидер, който да извърши посочените действия и който може да поеме отговорност в сложна ситуация.
  • Убедете се лично, като водач, преди тръгване от населеното място в наличието и целесъобразността на екипировката и съоръженията на участниците в групата. Всеки участник следва да носи в личния си багаж санитарен пакет с най-необходими лекарства и превързочни материали. Да не се забравят подходящите защитни кремове против слънчево изгаряне и противослънчевите защитни очила.
  • Тръгвайте на път само ако сте здрави, поддържайте целогодишно добра физическа кондиция. Обърнете особено внимание на храната и поддържането на водния баланс на организма.
  • Движете се с умерен ход, не бързайте излишно и почивайте така, че след излета да чувствувате приятна умора без мускулна треска. Увеличавайте постепенно натоварването и надморската височина. При поява на неразположение направете почивен ден или слезте на хижа с по ниска надморска височина. Усложнявайте и удължавайте преходите постепенно с придобиване на опитност и тренираност.

Пенчо Бабукчиев
началник на ПСС

Видяна общо: 387 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки