Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Една година след Годината на екотуризма и планините

Дата: 02.12.2003

Специално за Пътешествие


През последните няколко години България е на път да маркетира успешно едно от малкото си конкурентни предимства като туристическа дестинация – разнообразната си и дива природа. Същата тази дива природа е обект на агресия, особено в т.нар. курортни туристически зони, по дивите южни брегове, и дори в едни строго защитени територии каквито са националните паркове. В днешния ден ние не само имаме шанса като страна да сме съвсем близо до приемането на една историческа Национална стратегия за развитие на екотуризма, но същевременно сме свидетели на унищожаването на столетни и дори хилядолетни хабитати. И това трябва да ни прави неспокойни.

Ето и малко факти и статистика за състоянието на този нишов сегмент на туризма в България. Вече над 12 години се задава въпрос има ли в България селски и екотуризъм, а в по-ново време се пита що е алтернативен туризъм и на какво е той алтернатива. Очевидно с годините отговорът на въпросите е бил положителен, защото предложенията се множат, а туристите според статистиката за 2003 г. на водещите в тази област български туроператори е налице ръст от около 30%.

Продуктът на този туризъм е комбинация от приключенски, селски и екотуризъм в различни пропорции според профила на клиентите, за които той е предназначен. Над 80% от пристиганията, в които основният мотив за пътуване е природата, са реализирани в групи за приключенски туризъм. За лятото цифрите сочат над 3 300 туриста, при средна цена на пакет от над 550 Евро за 2 седмици. Основната част от туристите са дошли в пътувания за трекинг и лек пешеходен туризъм, планинско колело и велотуризъм (шосе), конни преходи и дори катерене и проникване в пещери (единици). През зимата броят на туристите е около 450 – в групи за преход със снегоходки, ски с повдигащи се пети, леки преходи, комбинирани програми балнеология и туризъм, зимни карнавали и познавателни и активни пътувания.

В усреднени цифри за 2003 г. това прави над 1 850 000 Евро официални постъпления в България за пакетни услуги реализирани  от този вид туризъм! Основен пазар е Франция, следвана от Великобритания, Германия, САЩ, Дания, Испания, Холандия, Белгия и Израел.

Екотуризмът също има своето място. Оценката ни за броя на пристигналите в България през пролетта, лятото и есента на 2003 г. с тази цел е за над 750 туристи, предимно от пазар Великобритания, САЩ, Германия и Скандинавия. Основно предлаганият продукт е наблюдение на птици – 70% от туристите, при цена на пакет на ден от 80 до 100 Евро/ден на човек в група. Други интересни предложения са наблюдение на орхидеи и растителни съобщества, наблюдения на мечки в естествената им среда и пр. В този сектор приходите могат да се оценяват на над 560 000 Евро, като тук не се добавят приходите от еднодневните посещения на туристи от страната и морските курорти в трите основни центъра за наблюдение на птици – Пода (до Бургаските езера), Маджарово (в Източните Родопи) и Калиакра (на север от Балчик). В Пода и Маджарово броя на посетителите е над 27 500 за първите 9 месеца на 2003 г. и това вече гарантира устойчивото развитие на тези центрове и възможността те да самофинансират научната си и консервационна дейност.

Така обобщени приходите от природно ориентирани пакети се оценяват за 2003 г. към днешния момент на над 2 400 000 Евро, като тук не се отчитат пакетите за селски туризъм, в които природата е била също значим мотив за пътуване, както и всичко постигнато в рамките на националния пазар, което не е за подценяване!

В България има много повече успешни примери в тази посока. За нас в Асоциация БААТ важното е, че гражданското общество вече е факт и то именно е носителят на приемствеността. Заедно с успешните малки бизнес инициативи то е най-големия залог за успеха на България като екотуристическа дестинация.

Любомир Попйорданов - Председател БААТ

Видяна общо: 529 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Една година след Годината на екотуризма и планините
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.