Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Австрия финансира обучението на кадри за туризма

Дата: 26.11.2004

Български ученици ще учат по специална австрийска програма по мениджмънт и хотелиерство

Новият план е резултат от споразумението за сътрудничество в областта на обучението по туризъм, което беше сключено вчера между Министерството на образованието и науката (МОН) и австрийското посолство. Проектът е по иницатива на австрийското министерство на външните работи и е на стойност 206 хил. евро.

Изпълнителите на проекта са Културконтакт - Австрия, и Бюро за проекти k-education в София. В България ще бъде въведен нов план за обучение в професионалните гимназии по специалността мениджмънт на туризма. Първоначално програмата ще бъде въведена в няколко пилотни училища, а до една-две години трябва да стане национална практика, съобщи ръководителят на проекта Ева Ямбор.

Най-новата инициатива на бюрото по проекти, наречена Тур.рег, има за цел да стимулира туристическото обучение в училищата в зависимост от спецификата на региона, в който се намират те. Той ще се изпълни в четири пилотни училища в София, Варна, Габрово и Велинград. Съдържанието му включва обучение на три основни групи - директори и регионални инспектори, учители и ученици. Ще бъдат подбрани преподаватели от четирите училища, които да се запознаят със спецификата на програмата, за да могат да я разпространяват и в други учебни заведения. Част от парите по проекта са предназначени и за подобряване на инфраструктурата в училищата. Ще бъдат създадени ресторанти, конферентни зали и барове, в които учениците по ресторантьорство и туризъм ще се обучават на практически умения в професията.

Разработените учебни планове включват няколко основни теми. По думите на Ева Ямбор целта е децата да усвояват не само тънкостите на туризма, а да придобият и мениджърски умения. Обучението ще включва управление на туристически обекти, гарантиране на качеството, грижа за гостите и анимация и др. Също така ще бъдат приложени симулации на туристически агенции, при които децата ще разиграват реални ситуации от бизнеса. Проектът ще продължи до 2007 г. Обучаващият екип се състои от експерти, които преподават и работят в сферата на туризма в големите обекти в Австрия. Важна част от Тур.рег е насърчаването на сътрудничеството между образователните институции и туристическите фирми в региона, посочиха организаторите.

Учебните планове вече са получили одобрението на образователното министерство, съобщи Ямбор. Професионалната квалификация ще се придобива след завършен 13-и клас и положени държавни изпити по теория и практика на фирмения мениджмънт. Курсът е предназначен за ученици, които са приети в професионалното училище след изпити. Програмата включва и интензивно изучаване на чужд език и провеждане на практика.

Unite, Стефка Александрова

Видяна общо: 516 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Австрия финансира обучението на кадри за туризма
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.