Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
2485 лв.
- ТУР -
ЕКСКУРЗИЯ - БЕЛИТЕ…
Държава: 

Френската компания Сибекс продава дела си от 49.571% в столичния хотел Хилтън

Дата: 25.11.2004

В момента се водят преговори с четири потенциални купувача, едният от които е българска компания, съобщи Владимир Каролев. Tой поиска да бъде освободен като представител на общината в общото събрание на акционерното дружество Компания за луксозни хотели, която стопанисва Хилтън, заради конфликт на интереси. Причината е, че фирмата на Каролев Балканска консултантска компания е консултант на едния от купувачите.

Компания за луксозни хотели е с регистриран капитал от 56.6 млн. лв. Акционери в нея са фирмите София хотел дивелъпмън корпорейшън - Холандия (49.571%), Хилтън интернешънъл - САЩ (24.423%), българската строителна компания Главболгарстрой (11.935%) и Столичната община (14.071%), показва справка в Апис. София хотел дивелъпмън корпорейшън е дъщерна фирма на френската Сибекс, регистрирана в Холандия заради данъчни облекчения.

Според представители на Главболгартрой става въпрос за съвместна продажба на дела на французите, строителната компания и Столична община, който общо възлиза на малко над 75%. Не е ясно обаче какво става с акциите на общината. Според нейни представители, ако французите продават дела си, първо трябва да го предложат на останалите акционери според устава на дружеството. Ако цената ни удовлетворява, може да ги купим, твърдят от кметството. Други общински служители обаче се позовават на решение на Столичния общински съвет от 2002 г. за продажба на общинския дял и твърдят, че и той се продава заради лошите финансови резултати на компанията. Единствено американската Хилтън интернешънъл, която е оператор на хотела, не продава своя дял, единодушни бяха останалите акционери. От Хилтън интернешънъл не бяха открити за коментар.

От откриването си досега столичният Хилтън не е приключвал годината с печалба. За 2001 г. загубите на хотела са били малко над 3 млн. лв., а за 2002 г. - 13.86 млн. лв., показва балансът на дружеството за 2002 г. публикуван в Апис. Дългосрочните задължения на дружеството в края на 2002 г. пък възлизат на 47.3 млн. лв. Компания за луксозни хотели имаше проблеми с изплащането на погасителните вноски в срок по отпуснатия кредит от Международната финансова корпорация. В изграждането на хотела бяха инвестирани над 43 млн. долара, половината от които са кредит от финансовата институция.

За 2003 г. средногодишната заетост на столичния Хилтън е била 59%, по данни на управителя на базата Фридрих Нийман. Според него увеличението е с 10% спрямо 2002 г. Според Нийман хотелът има положително развитие на приходите вследствие на увеличената заетост и добрите ресторантски услуги. Пазарният дял на Хилтън в София е над 30%, каза преди време Нийман. Миналата седмица е имало заседание на борда на директорите на компанията, на което са били отчетени добри резултати за 2004 г., твърдят членове на управителния съвет.

Хилтън София разполага с 245 стаи и апартаменти, оборудвани с най-съвременни удобства. В него има конферентни зали, бизнес център, ресторант, бар, спортен център със закрит басейн и др. През март хотелът въведе високоскоростна интернет връзка.

Стефан Качаунов

Видяна общо: 589 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Френската компания Сибекс продава дела си от 49.571% в столичния хотел Хилтън
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.
почивки