Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Скритите разходи на системата НАССР

Дата: 04.12.2006

След влизането ни в ЕС, влиза в сила и задължението, във всяко заведение за хранене да има работеща система за анализ на опасностите и контрол в критичните точки или поне да е започнало въвеждането й. Ресторантьорските среди истеризират, заради наближаващите срокове, цените за въвеждане и главно заради мълчанието на контролните органи РИОКОЗ и ДВСК, които са оставили бизнеса да се самоинформира и да търси решения, които не се знае дали ще бъдат одобрени от инспекторите, когато започнат проверките.

Дали задължителните изисквания за безопасност на храните са началото на края за сектора на малките и средни предприятия (в туризма 98 % от бизнес субектите спадат към тази категория)?

„Според приетия НАССР план, управителят трябва да контролира определени показатели в критичните точки, които само за една група ястия може да са четири и повече, а групите ястия в менюто на един ресторант са много” коментира Илиян Иванов от Национален хотелиерски мениджмънт клуб, по време на консултантският панел във Велико Търново. Когато дойдат на проверка, инспекторите ще изискат неоспорими доказателства, че е провеждан контрол в критичните точки. По отношение на микробиологичната чистота на работните повърхности, например контролът може да се докаже чрез резултати от лабораторни изследвания. Ресторантьорите изчислиха, че ако го извършват сами, контролът само в една критична точка на година ще им струва близо 7 000 лв, а критичните точки са много повече, следователно и разходите. В тази цена влизат консумативите, 4,50 лв. за проба и апарат за 2 000 лв., като резултатите излизат за една минута. Ако решат да носят пробите в лаборатория, цената на една проба за една критична точка е 9 лв., но резултатите излизат след няколко дни, т.е. контролът е неадекватен.

„За малките и средни предприятия е непосилно да заделят тези средства за ежедневен контрол, независимо дали ще ползват външна лаборатория или ще извършват контрола сами”, коментира Слава Каличкова, собственик на комплекс Фенерите, с. Кметовци. Според нея всички тези разходи ще рефлектират върху повишаване на цените в ресторантите и хотелите, а търсенето у нас е много чувствително на тази тема.

Собственикът на сладкарска работилница смята да реши този проблем, като инсталира видеонаблюдение в работните помещения, записите от които ще предоставя на инспектиращите за да се убедят дали и как се спазват или не правилата за безопасност на храните по НАССР.

За контакти:
Анастасия Панайотова
Национален хотелиерски мениджмънт клуб
тел.: 868 03 08, 868 05 07

Видяна общо: 466 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки