Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Споразумяхме се за руските визи

Дата: 03.12.2008

Днес от Москва се завърнаха заместник министърът на външните работи Милен Керемедчиев и председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. В руската столица те участваха в разговори с 32 руски туроператорски фирми и асоциации на туроператорите.

„Разговорите бяха много конструктивни и полезни за двете страни. Това се отнася до договореностите за зимния сезон и за премахване на напрежението между българското посолство в Русия и руските туроператори по принцип”, каза заместник министърът на външните работи Милен Керемедчиев при завръщането си в София.

„Казахме на руските ни партньори за пореден път, че руските туристи са много желани и очаквани в България. И когато техните клиенти се двуомят накъде да тръгнат за ваканция, нака да ги стимулират да поемат към България, защото тук руските туристи са обичани, предлага им се добро съотношение цена-качество на услугата. Разбрахме се тези срещи да бъдат периодични, а не да се свикват само при появата на проблем. Както навсякъде, и руснаците са стресирани от световната криза и навярно в повечето случаи ще вземат решение дали да отидат и къде да отидат на почивка в последния момент. В Русия има огромен избор на дестинации и оферти. Направи ми впечатление, че цените на пътуванията съвсем леко са паднали, но се предлагат много бонуси – за младежи, за възрастни хора, безплатни билети за децата, безплатни процедури и т.н.. Ние ще сме конкурентноспособни с адекватна реклама и с бърза реакция в предлагането на атрактивни цени и бонуси.”, коментира председателят на ДАТ Анелия Крушкова.

Представителите на 29 фирми и асоциации на туроператорите подписаха с посланика ни Пламен Грозданов споразумение за решаване на проблема с визите на руските туристи за България.

До 15 март 2009 г. всички руски туроператори, включили в програмата си дестинация България, ще бъдат обслужвани от консулския отдел на българското посолство в Москва. Ще бъде съкратен наполовина срока за издаване на визи: обикновените – за 4, вместо за 7 работни дни, а бързите – до 48 часа.

„Това споразумение ще помогне много за  преодоляване на спада в ранните записвания на руски туристи за зимните ни курорти, който се очертаваше около 30% в сравнение със същия период на миналата година – коментира председателят на Съюза на инвеститорите в туризма и собственик на хотел Пампорово Ветко Арабаджиев. Това е първият силен резултат от създаването на Държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на туризма към министерски съвет. Миналата седмица в сряда, на първото заседание на комисията, поставихме въпроса за руските визи пред вицепремиера Ивайло Калфин и само след седмица – имаме решение. Това доказва, че когато се синхронизират действията на държавата и бизнеса, решенията идват достатъчно бързо, за да не се нанесат поражения на туристическия сезон. Ако така ползотворно работим в комисията и занапред, ще успеем да подготвим един успешен летен сезон и въпреки кризата да постигнем ръст на туристите.”

След 15 март 2009 г. всички руски туроператори ще кандидатстват за визи в българския визов център и така ще се преодолее противопоставянето между акредитираните и неакредитираните фирми, между „малките” и „големите” туроператори, което предизвика сътресенията неотдавна. За обработка на визите туроператорите ще плащат 500 рубли (12 евро) - е най-ниската цена, изисквана от другите страни членки на Европейския съюз, които работят със същата аутсорсинг-компания, а неорганизираните  туристи – 25 евро.

В началото на следващата седмица ще се събере отново експертната комисия за визовия режим, която се ръководи от заместник-министър Милен Керемедчиев и включва представители на туристическия бранш.

За повече подробности и коментари можете да се обръщате към г-н Милен Керемедчиев и г-жа Анелия Крушкова, както и към мен, разбира се.

Sonia KOLTUKLIEVA
Secretary-General
Union of Investors in Tourism
www.bulgaria4you.org
tel./fax: +359 2 480 79 38
GSM: +359 887 766 756
GSM: +359 894 776 590
koltuklieva@gmail.com

Видяна общо: 534 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.