Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В Турция лекуват кожни заболявания с риби

Дата: 16.11.2009

Както започват приказките: Имало едно място в Турция, уникално за целия свят - откъснато от големи градове, разположено в планината до топъл минерален минерален извор. Но той не е обикновен извор, а с чудотворна вода, в която живеят рибки, лекуващи неизлечими кожни болести.

Това не е приказка, а реалност. Насред голи поляни, където почти няма растителност, се намира един оазис, превърнат в балнеологичен комплекс. В тази вода, с темперетура 37 градуса, живеят единствените по рода си риби-лекари. Те са два вида и лекуват псориазис, ревматизъм и други кожни болести. Когато някой влезе в басейна рибите веднага го заобикалят. Първо идват т.нар. риби-лекари, които преглеждат. Когато открият проблема викат другите. Те започват да ядат болното място и да го почистват. Интересното е, че те не се страхуват от хората, а гледат на тях като на храна. Ако болен човек дойде тук и проведе нужното лечение, псориазис не се появява поне 15 години. Посетители идват от Русия, Германия, Турция . Медицински контрол има непрекъснато.

Според изследванията извиращата водата е престояла 25 години под земята и е имала допир с минералите под нея. Водата лекува включително и рак на кожата.
Това е единственото подобно място в света и единственият вид риба, която живее в минерална вода с темперетура 37 градуса. Опитали са се да развъдят рибите по света, но неуспешно. Бързо умират и не лекуват. Тук значение има самата вода и слънцето. Правено е опит да се носят на туристическо изложение, но на втория ден умират, без тази подмяна на водата.

Сезонът продължава от май до края на септември, но дори и през зимата водата е топла.

Като балнеолечителен център работи от 10 години, а рибите се използват от 100 години.

За повече информация, може да се обърнете към туристическа агенция Караджътурс Интернешънъл, организираща индивидуални и групови настанявания и лечение в местните балнеосанаториуми Балъклъ, Малатя, Кайсери и Сивас.

Видяна общо: 800 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.