Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

България Ер придоби 45 % от българското звено за билети Амадеус

Дата: 20.11.2009

Цената на пакета е 1.5 млн. евро

Националният авиопревозвач България Ер придоби 45 % от българското звено за туристически резервации и електронни билети на системата Амадеус. Според информация в търговския регистър авиокомпанията вече е собственик на 45 % от Амадеус България срещу 1.5 млн. евро.

Сделката по придобиването е финализирана в средата на август, като българската авиокомпания е влязла в джойт венчър с испанската Amadeus IT Group, едноличен собственик на едноименната система.

Амадеус е една от най-употребяваните в глобален мащаб системи за резервации на самолетни билети, хотели, коли под наем и цялостни ИТ решения за авиационния бизнес. Компанията си партнира с над 200 авиокомпании в света и 100 хил. пътнически агенции, като има около 36 % пазарен дял в резервациите на самолетни билети през агенции.

Испанската Amadeus IT Group, собственост на  дружество със специална цел на Луфтханза, Ер Франс, Иберия и група финансови инвеститори, е решила да потърси партньор в България, за да подсили позициите си на пазара тук и да увеличи капацитета си, коментираха целта на сделката от компанията.

В края на миналата година дъщерната компания на Луфтханза - Луфтханза Техник, създаде общо предприятие с Бългериан Авиейшън Груп (част от Химимпорт) - Луфтханза Техник София, за ремонт и обслужване на самолети.

"Решението за придобиване на 45 % от Амадеус България е в контекста на цялостната стратегия на групата да имаме съвместни фирми с водещи партньори в съответната сфера. Амадеус са водещата резервационна и дистрибуционна система за продажби през агентската мрежа в Европа", поясниха от групата на Химимпорт, собственик на купувача България ер. Авиокомпанията ще получава постъпления от партньорството си под формата на разпределение на дивиденти на база 45 % дялово участие в дружеството, допълниха от там.

Преди около пет години българското звено на Амадеус беше собственост на авиокомпания Балкан. През 2004 г. агенцията за държавни вземания продаде дела й на испанците, с което те възстановиха 100% контрол над дружеството. В Източна Европа обаче Amadeus IT Group ползва местни партньори за налагането на системата си на редица пазари като Чехия, Унгария, Хърватия и др. В момента системата Амадеус се използва за резервации от около 400 туристически и пътнически агенции в България.

През 2008 г. дружеството има 1.4 млн. лв. приходи и печалба 59 хил. лв., според представения в търговския регистър отчет за миналата година.

Според отчета за 2008 г., Amadeus IT Group отчита приходи от резервации за около 530 млн. евро. Постъпленията се понижават с около 2 % заради спадналото търсене на пътувания по света, в резултат от кризата.

Видяна общо: 604 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | България Ер придоби 45 % от българското звено за билети Амадеус
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.