Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Духът на Сурва

Дата: 25.11.2012
Духът на Сурва
Филмът Духът на Сурва е част и от селекцията на тазгодишния Международен фестивал на етнографския филм

Духът на Сурва (образователен филм за селски туризъм и обичаи) – само по ТVТ в неделя, 25 ноември, от 14:00 и от 21:00 ч.

На истинското празнуване на един от най-големите зимни празници ни прави свидетел този самобитен филм на Телевизия Туризъм. Както показва и заглавието „Духът на Сурва”, лентата се опитва да улови атмосферата и движещата сила на най-големия празник в пернишко, когато тъпаните задумкват, звънците зазвъняват, маските се раздвижват, а човеците зад маските гледат на света другояче...

Според автора на лентата Смиеон Мильов – популярен етнограф и историк, дългогодишен директор на историческия музей в Перник: "гледайки тази лента, на зрителите им става топло, хубаво... а хората, които гонят злите сили във всяко пернишко, радомирско или брезнишко село, ни карат да се чувстваме някак други – различни и много, много човеци..."

Сурва е истинският празник за хората от тоя край... но ще успее ли екипът да улови автентичния му дух, да разбере откъде идва, как набира сили и защо понякога някои хора го предпочитат пред празници, като Коледа и Нова година... ще разберем единствено, когато гледаме документалния филм „Духът на Сурва” само Телевизия Туризъм.

Филмът е част и от селекцията на тазгодишния Международен фестивал на етнографския филм, който се проведе в средата на ноември в София.

Видяна общо: 491 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.