Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Денят на нестинарката

Дата: 19.11.2012
Денят на нестинарката
Филмът на Стоян Радулов - Денят на нестинарката отвежда към един от най-впечатляващите български обреди

Денят на нестинарката (образователен филм за арт туризъм и обичаи) – само по ТVТ в седмицата от 19 до 25 ноември 2012 г.:

в понеделник от 10 и 18 ч.
във вторник от 16 ч.
в четвъртък от 12 и 22 ч.
в събота от 11 ч.

Към един от най-впечатляващите български обреди отвежда филмът на Стоян Радулов „Денят на нестинарката” по Телевизия Туризъм. Той търси и показва защо нестинарството е включено в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО...

Огън и тъпан. Танц и жарава. В Странджа планина, в България, тези четири думи са обединени в един огнен танц. Краката на танцуващите стъпват върху нажежените въглени, сякаш водени от силата на светец. Няма рани, има транс и нещо необяснимо...

Танцуващие върху жар днес са на изчезване. Само няколко човека са. И се опитват да запазят древната традиция... Както казва старият епитроп от село Българи баба Дукена Костадинова: „На свети Костадин нестинарките играят. Панагир правят... Нестинарят, който фане, та го прифата, та играе... той си знае. Другите, ние нищо не знаеме. Гледаме само и серенуваме...”

Гледайте и вие единствено във филма „Денят на нестинарката” само по Телевизия Туризъм. 

Видяна общо: 541 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.