Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

От нишката до чергата

Дата: 24.11.2012
От нишката до чергата
Чувството на българката за цвят, ритъм, светлина, простор може да се види във всеки български дом

От нишката до чергата (образователен филм за арт туризъм и традиции) – само по ТVТ в събота, 24 ноември, от 14:00 и от 21:00 ч.

Битовите тъкани най-добре разкриват усета и стремежа на българската жена да естетизира жилището. Шарената черга, килимът, покривките за легла, възглавниците, участват активно при организиране на интериора. Чувството на българката за цвят, ритъм, светлина, простор може да се види във всеки български дом.

На тъкачеството и тънкия усет в този занаят на женските ръце е посветен новият документален филм на Телевизия Туризъм „От нишката до чергата”, заснет основно в Калофер и в някои ателиета, в Стария Пловдив.

„Започнах на шега, с интерес, предизвикан от свекърва ми. Попадайки в тяхното семейство, започнах да се интересувам. И в началото беше само почти на шега, без да подозирам, че това ще ми стане съдба!” – разказва майсторката Елена Драмова. Ще се убедим, че както се създават песните, така и в тъканите българката е вплитала безмълвни разкази за своята съдба. За радост и несподелени надежди. За птича песен и гурбетчийски неволи. Разкази, които излизат направо от сърцата на поколения жени... В този иначе мълчалив занаят.

Гледайте филма „От нишката до чергата” само по Телевизия Туризъм.

Видяна общо: 469 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.