Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Курбан под дъба - премиера по TVT

Дата: 02.12.2012
Курбан под дъба - образователен филм за религиозен туризъм
Дъбът се смята за мощно защитно средство срещу зли влияния, символ е на здраве, късмет и плодовитост

Курбан под дъба - образователен филм за религиозен туризъм
премиера по TVT в неделя, 2 декември, от 14:00 и от 21:00 ч.

Уникалният спасовденски курбан под многовековния дъб, носещ името на Свети Спас и намиращ се край пернишкото село Ракиловци, е в основата на новия документален филм на телевизия Туризъм от нейната поредица за религиозен туризъм.

Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден и това винаги е било така още от зората на хрисиянството. Като приели новата вяра, ракиловчани си избрали дъба, поставили кръст до него и определили да правят на това място курбан на Спасовден.

Защо дъба ли? Защото българите отколе питаят дълбоко уважение към дъба. Това дърво се смята за мощно защитно средство срещу зли влияния. Символ е на здраве, късмет и плодовитост. Но още много история, легенди и вярвания са вплетени около този основен сюжет. Показана е старата история на селото, отделни случки разкриват народопсихологията на неговите жители.

Гледайте филма Курбан под дъба само по телевизия Туризъм.

Видяна общо: 489 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.