Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хайдушки одежди и древни оръжия на щанда на А.Р.И.З.-7, на Ваканция И СПА 2014

Дата: 13.02.2014
Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014
След като за пореден път събра хиляди на Пъстра трапеза, в София и приготви най-голямата шопска салата, шеф Пеньо Иванов, заедно с майсторите на А.Р.И.З.-7, отново ще покаже уникалните ни традиции на туристическата борса в Интер Експо Център

Автентичен хайдушки силях, с какъвто са се намятали нашите прадеди, скитащи из Балкана, ще могат да видят посетителите на щанда на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7), по време на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014.

Най-големият форум, в тази сфера, който се провежда за 31-ви пореден път, събира на едно място представители на туризма, общини и организации от страната и чужбина и се провежда под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.

В четвъртото си поред участие А.Р.И.З.-7 отново ще поведе гостите на едно вълнуващо пътешествие в тайните на българските традиции и занаяти, за да им припомни, че трябва да помним и предаваме на идните поколения това, което сме наследили от нашите предшественици. А.Р.И.З.-7, чиито председател е топкулинарят шеф Пеньо Иванов, е организатор на Националния кулинарен фестивал Пъстра трапеза на гости на моя град, годишните награди Пазител на традициите, конкурсът за детски рисунки Рецептите на баба и много други.

Благодарение на майстор-кожаря Мариета Недкова, Пазител на традициите 2011, посетителите на щанда на асоциацията ще видят и оригинална овчарска вулия, както и ръчно изработена кожена кутия за библия.

По традиция А.Р.И.З.-7 ще събере майстори на различни занаяти, които ще покажат своите умения и талант. Никола Пингелов, от сдружение Сопотски еснафъ, ще демонстрира как се обработва ръчно вълна. Старозагорският майстор Евгени Димов, носител на приза Пазител на традициите 2013, в категория Занаяти, който изработва старинни оръжия, ще покаже гравирани приклад и ложа.
Ювелирът Камен Пантелеев, също кавалер на Пазител на традициите 2012, ще се представи с чаши, копие на античен съд и съвременни бижута от сребро. Гостите ще могат да видят и мартеници, както и как се работи на чепкало и чекрък, благодарение на Емилия Начева.

За тези, които искат да се запознаят отблизо с различните традиции, е поканата за поредната среща в Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели. Тя ще се проведе в четвъртък, 13 януари, от 18:30 часа, на познатия адрес: София, ул. Кирил и Методий 78. Този път срещата е с вокално-инструментална група Гергьовден, създадена преди 8 години. Неин ръководител е Христина Начева-Петрова, завършила пловдивската музикална академия. Гергьовден е единственият софийски струнен оркестър, изграден изцяло от тамбури. Характерният звук позволява интерпретирането на песни и музикални произведения от различни области, като най-много "лежат" на оркестъра македонските, северняшките, тракийските, шопските. Оркестърът работи със солистите Златка Монева и Георги Терзиев, както и с женски квартет. Носител е на лауреатски звания и първи места от повечето наши фестивали, последните от които в Рибарица и Казичене. Последните фестивали, на които е участвал оркестърът, са в Турция, Румъния, Черна гора, където е завоювал грамоти за отлично представяне.

Заповядайте на щанда на А.Р.И.З.-7, всеки ден от 13 до 15 февруари, по време на международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО – София, Интер Експо Център!

Видяна общо: 412 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Хайдушки одежди и древни оръжия на щанда на А.Р.И.З.-7, на Ваканция И СПА 2014
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.