Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

По-добър град, по-добър живот

Дата: 01.05.2010

БЪЛГАРСКИЯТ ПАВИЛИОН ЗА ЕКСПО 2010 Е ГОТОВ,
УЧАСТИЕТО НА СТРАНАТА ПРЕД ПРОВАЛ

Павилионът, с който България ще се представи на iветовното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай, вече е готов. По време на неговото пробно откриване са го разгледали средно около 1 000 души на час. Цялостното представяне на страната ни на мащабния форум се подготвя и осъществява от ;еждународен панаир Пловдив, който изгражда павилиона и експозицията, подготвя отбелязването на kационалния ден и културната програма. ЕКСПО 2010 ще се проведе от 1 май до 31 октомври, а неговата тема е „По-добър град, по-добър живот“.

Българското участие обаче е застрашено, тъй като Министерството на икономиката спря финансирането. За да се избегне провалът, писмо до премиера Бойко Борисов и министър Трайчо Трайков внесоха председателят на съвета на директорите на международен панаир Пловдив Георги Гергов и изпълнителният директор Богомил Бонев.

«За пореден път поставяме на Вашето внимание проблема с неизпълнение от страна на държавата на одобрения финансов план за българското национално участие в световното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай, Китай», се казва в текста. В него се припомня, че подобно писмо е изпратено в министерството на икономиката на 1 февруари тази година, но отговор няма.

През 2009 г. държавата е отпуснала 1.3 млн. лева. Страната организатор на ЕКСПО 2010 – Китай, е дала на България финансова помощ от 650 000 долара (около 910 000 лева). Тези средства обаче са крайно недостатъчни за покриване на наложителните разходи, а държавата е спряла останалата част от финансирането до общата сума от 4.6 млн. лева, която е била гласувана от Министерския съвет през август 2006 година.

„Нашите предварителни разчети са направени на тази база. Действителните разходи, които вече са направени със собствени средства на международен панаир Пловдив, също са на тази база – се казва още в писмото. - Тъй като подготовката е в напреднал етап и остава много малко време до откриване на изложението, ви молим за спешно решение на въпроса има ли намерение България да участва изобщо в ЕКСПО 2010. В случай, че до 30.04.2010 г. не получим средства за останалите дейности по организация на изложението, ще бъдем принудени да прекратим действията по подготовка на изложението, поради мълчалив отказ на държавата. Международен панаир Пловдив извършва дейности, възложени от правителството, които са необходими за уникалната възможност за реклама на Република България в Китай пред света. В качеството си само на изпълнител, панаирът не може да продължи да финансира от собствения си бюджет тези дейности, както и да работи, без яснота какви суми са предвидени за 2010 година.“

В текста се припомня, че министърът на икономиката е национален генерален комисар на българското участие в световното изложение. Неговата пасивност изправя пред риска от провал представянето на България и възможността тя да се рекламира пред цял свят.

Румъния, например, участва в ЕКСПО ШАНХАЙ с грандиозен щанд на площ 2 000 кв. м., не ползва финансовата помощ от китайска страна, като същевременно осигурява 24-часова културна програма по време на цялото изложение. България се представя на площ от 324 кв.м., средствата за културната програма биха стигнали само за Националния ден – 14 юни. «Не е ясно, дали шансът за достойно представяне и реклама на страната са в приоритетите на правителството», се казва в писмото до премиера и министъра на икономиката.

«Провал на участието на страната в изложението ще бъде прецедент в историята на ЕКСПО - нещо, което се опитваме да предотвратим с всички възможни средства, въпреки липсата на каквато и да е комуникация със заинтересованите държавни институции», заявяват Богомил Бонев и Георги Гергов в писмото.

Видяна общо: 609 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.