Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Камбанно изкуство - има такова

Дата: 06.11.2000

Йо Хаазен свири на камбани

Наскоро в България за седми път на гости беше дошъл Йо Хаазен. Господинът е роден през 1944 г. в Антверпен. Той е удостоен със званието "Посланик на фламандската култура". Само 50 души в родината му имат честта да са носители на това рядко отличие.

Кралската академия за камбанно изкуство - на това несрещано другаде учебно заведение Йо Хаазен е директор. Академията е създадена през 1922 г. по инициатива на Жеф Денейн, станал неин патрон, и под покровителството на кралица Фабиола. В нея и днес се обучават студенти от цял свят, чийто брой расте, поради интереса към това рядко и странно изкуство. Всички те - от Япония, Русия, Индия, САЩ, Украйна, Португалия, Чехословакия и др., са ученици на Йо Хаазен.

Дамите, които бяха негови домакини у нас, го познават от Белгия и твърдят, че сънародниците му го смятат за велик музикант. Сам е изкусен изпълнител на камбанна музика, която е традиционна за фламандската култура.

Музикалният инструмент се казва карийон. Той е най-големият в света и представлява сбор от камбани свързани в едно. Езиците им с метални жици са завързани към големи дървени клавиши, по които музикантът удря, а с крака чрез педали задвижва многотонните камбани. Удря да, при това с все сила, защото те задвижват езиците на тежките камбани, но и на такива с тегло до няколко грама. Това предполага не само физическа сила, а особена чувствителност на ръцете и на слуха, за да се изтръгне точно желания от музиканта звук от металното тяло. Тази уникална техническа конструкция през годините се е развивала и усъвършенствала, както всичко, което служи на човека.

Клавиатурата на карийона се намира в кулата, черковна или нарочно построена за целта, между камбаните. Големите са под нивото на седналия музикант, а малките са около него или над главата му.

За разлика от други християнски народи, за които тя е елемент на религиозния култ, за фламандците камбаната е музикален инструмент. Както гайдата за шотландците, маракаси за кубинците, балалайката за руснаците.

В Мехелен, древната столица на Южна Нидерландия стават забележителни концерти. Кулата в най-голямата катедрала в града Свети Ромбаутс е висока 97 м. В нея има 98 камбани, от 9 тона до няколко грама едната и те са свързани в два инструмента. На тях свирят Йо Хаазен и неговите ученици. В подножието на кулата се събира над две хилядна публика. Великолепната музика, разбира се, се чува и далеч от мястото на концерта. Можеш да си пиеш кафето на някой тротоар по старинните улички и да слушаш омайния звън. Тази несрещана по света кула и уникалният карийон са неповторима атракция за туриста.

От XVII век са запазени музикални произведения за камбана - прелюдии, ноктюрни, различни композиции. Разбира се, и самият Йо Хаазен е автор на такава музика. Това е, което го сприятелява с нашия именит музикант проф. Добри Палиев, бил и заместник-ректор на Държавна музикална академия, специалист по ударни инструменти и автор на музика за тях. Прочее като отзвук на това приятелство и други контакти с български музиканти и граждани, Йо Хаазен има желание България да се сдобие с карийон. Но това е скъпо и сложно дело и той си пожелава да му стигне ентусиазмът, за да реализира идеята си. За пръв път Белгия подарява карийон на Осака, а Нагасаки е петият японски град, който е пожелал да притежава този инструмент. 250 на брой има в САЩ. Като поклонник на руската култура Хаазен участва в подготовката на нови камбани за Санкт Петербург, в което дело участват много белгийци.
Йо Хаазен говори с уважение към родната си музика. Но тя е академична, интелектуална, израз на висок интелект и не докосва така душата, както българската народна музика, призна гостът. И се зарече, че непременно ще дойде в Копривщица за следващия фолклорен събор. Господинът призна, че му станало мъчно като видял в комплекса "Знаме на мира", от който останал възхитен, камбанката, подарена от Белгия, е измежду най-малките. Йо Хаазен си обеща, че ще се опита да поправи тази историческа грешка.

Славе Боянов

Видяна общо: 1248 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.