Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Археолози влизат в подземен мавзолей

Дата: 25.07.2005

Археолози се опитват да проникнат в подземен мавзолей на тракийски цар в светилището край село Татул. В събота проф. Николай Овчаров и неговият екип започнаха да разкопават входа на гробницата. Той се намира в северната страна на огромния храм и е широк близо метър. Изграден е от бели добре оформени квадратни каменни блокове. Някога до него са отвеждали подвижни дървени стълби. Предполага се, че в скалния мавзолей е погребан един от владетелите на тези земи в древността, който е бил обожествен след смъртта си.

Ръководителят на разкопките проф. Овчаров очаква в мавзолея да има помещения, в които вероятно на по-късен етап са били пренесени мощите на погребания цар, както и култови предмети. Той не изключва и изненади, защото по думите му никой досега не е разкопавал подобно съоръжение. Възможно е в помещенията да бъде открито дори и злато. Входът за подземната гробница е търсен от археолозите още през миналото лято. Откритието е още едно доказателство, че на Татул се намира единственият надземен тракийски храм от елинската епоха, твърдят историците. Там култовата дейност е започнала през ХV век преди новата ера и не е спирала в продължение на 20 века.

До края на разкопките през тази седмица храмът ще бъде охраняван от полицаи, за да бъдат спрени евентуални иманярски набези.

в-к Стандарт

Видяна общо: 583 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки