Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Град Върбица разчита на туризма за своето развитие

Дата: 04.12.2005

Град Върбица е с надморска височина 430 м. Разположен e на двата бряга на р. Герила. На 5 км от града, в подножието на Източна Стара планина се намира курорт Върбица, известен още като Минералната вода.

По статистически данни безработицата в общината е около 35%, но реално тя е много по-висока, тъй като и тук е характерна скритата безработица, сподели заместник-кметът Емил Димов. Той е от екипа на кмета Рефайтин Сефер и заедно са изготвили програмата за развитие на Община Върбица.

В общината липсва канализационна мрежа и един от най-спешните въпроси е изграждането на канализация и пречиствателна станция. Вече са направени постъпки пред Министерството на околната среда и водите и в момента се завършва проектът, с който ще се кандидатства за отпускането на средства.

Другият важен проблем са пътищата, които са в особено тежко състояние. Трудно проходим е и главен път 1-7 Силистра - Шумен - Ямбол, който осигурява удобна връзка между Северна и Южна България през Върбишкия проход. От 20 години поради липса на средства не е извършван никакъв ремонт, само през година са запълвани дупките.

През 2005-а Агенция "Пътища" ремонтира 20-километров участък, което е струвало 3 млн. лева. От отсечката остават още 34 км, също за основно полагане на настилка, но за тях на този етап не се говори. Кметският екип се надява догодина със съдействието на областния управител Красимир Костов и шуменските народни представители да бъде довършен ремонтът на пътя.

Болезнен е въпросът и с енергопреносната мрежа. И в града, и в селата тя е много стара и причинява непрекъснати аварии, които са особено опасни през зимния сезон. Подмяната вече е започнала и се очаква до края на кметския мандат да приключи напълно.

Основният поминък на хората в региона е животновъдството, земеделието и дърводобивът. Имаме Балкан и дървообработваща фирма, разказва с гордост Йордан Йорданов, местен краевед. В общината твърдо се придържат към опазване на околната среда от замърсяване. Една от стъпките е подборът на позволяваното производство. За това и консервният комбинат е преустановил дейността си, тъй като са били нужни огромни средства за изграждането на пречиствателна станция. Общинската администрация се стреми да дава възможност за развитие единствено на бизнес, който не замърсява околната среда. Това е особено важно поради факта, че на територията на общината е разположен язовир Тича, който снабдява Шумен, Търговище и Велики Преслав с питейна вода.

Един от вариантите за икономически стабилитет на Върбица е билкосъбирането. Вече се действа в тази посока, като се водят разговори за разкриване на цехове за сушене и обработка на лечебните растения. Целта е билкосъбирането в района да се превърне в билкопроизводство. Още повече, че във Върбишкия Балкан има много и редки лековити растения с широко приложение в медицината.

В общинската програма за развитие до 2013 година е застъпено и възстановяването на овцевъдството. Тук се отглежда медно-червената овца. Породата е заплашена от изчезване и се вземат мерки за развъждането на тези животни.

Много са възможностите за развитие, които е набелязал кметският екип, но всички са единодушни, че основният източник на доходи за населението си остава почивното дело. За това вече е в процедура възстановяването на т.н. местност "Курортът".

Преди 10 ноември 1989 година славата на върбишките минерални бани се носеше из страната. Тогава годишно в тях почиваха и се лекуваха над 10 000 души. Сега мястото е запуснато, с полуразрушени сгради и единствено местните хора ползват лековитата вода. В местноста има два естествени извора с минерална вода с доказани лечебни качества. Единият е за стомашно-чревни заболявания, а другият - за болести на очите. Общината се подготвя за приватизация на Курортен комплекс Върбица. Чрез този ход администрацията вярва, че ще бъдат разкрити много работни места и ще се осигури препитание за местното население.

С решение на общинския съвет е започнало парцелиране на терена. В момента се чака независим оценител. Идеята е парцелите да бъдат продадени на стратегически оценители и се надяват догодина да бъдат направени първите стъпки за изграждането на хотели, на инфраструктура и др.

Бизнесмен от Варна е проявил интерес с намерението да направи хотел, басейн, голф игрище. Той е представил проект със снимков материал. Преговорите обаче ще тръгнат едва след приключване на процедурата с оценяването.

Ремонтът на единствения християнски храм в общината е голям проблем. Кметството по закон не може да отделя средства, а Митрополията не отпуска достатъчно. Храмът "Св.Димитър Солунски" е на 160 години и до този момент са му извършвани само текущи козметични дейности. Освен това са нужни пари и за реставрация и консервация на уникалните стенописи, покрити с пластове боя. Ценните икони са проядени от червеи и също трябва да се обработят със специални материали. Камбаната е спукана, затова се се ползва изключително рядко. Върбица си няма и свещенник. Само на големи християнски празници свещенослужител от Велики Преслав посещава храма.

в-к Форум

Видяна общо: 1364 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.