Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Разград ще дърпа туристи от морето

Дата: 05.05.2006

Морските и планинските курорти вече изчерпват капацитета си за разширение. Разград има шанс да привлече туристи от там, заяви Иво Маринов от Държавната агенция по туризъм.
Друга възможност е развитието на екскурзионния ученически туризъм, тъй като градът е близо до старите столици Велико Търново, Плиска и Преслав, допълни Румян Ганчев, шеф на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства в Министерството на културата. Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов пък подчерта, че етническото многообразие на Разградския край е нещо, с което той може да влезе в ЕС, където се отделя изключително място на националната идентичност.

Бившият кмет и сегашен депутат от БСП Венелин Узунов наблегна на ролята на медиите за популяризирането на културните и природните забележителности.

Всички участници в дискусията се съгласиха, че са необходими значителни средства в областта на инфраструктурата и подготовката на квалифицирани кадри в областта на туризма. Не бяха спестени и деликатни теми като сигурността на туристите, поддържането на чистотата и дори състоянието на обществените тоалетни.

Макар и далеч от морето и планините, районът ни има свои специфики, които представляват атракция за туристическия пазар, подчерта кметът Денчо Бояджиев. Благодарение на усилията на местната администрация и бизнесмените от този бранш, Разград е сред 60-те български общини, защитили свои проекти за развитието на туристическия отрасъл. Тракийската гробница в Свещаре, комплексът в Сборяново, фестивалът на киселото мляко и римският град Абритус са само "тежката артилерия" на разнообразното местно културно-историческо наследство, което тепърва трябва да се превърне не само в атракция, но и в поминък на населението.

в-к Стандарт

Видяна общо: 1123 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.