Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сливенски бряст за европейско дърво на годината 2014

Дата: 31.01.2014
Европейско дърво на годината 2014
Хилядолетният бряст се намира в центъра на Сливен и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители

Старият бряст в Сливен ще представя България в международния конкурс Европейско дърво на годината 2014

Утре стартира онлайн гласуването в четвъртото поредно издание на конкурса Европейско дърво на годината. В него, за спечелване на титлата през 2014, ще се състезават дървета от 10 страни - Чехия, Словакия, България, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия, Уелс. Състезанието се провежда под надслова: „Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност.“

Тази година, в международната надпревар,а страната ни ще бъде представена от Стария бряст в гр. Сливен, който убедително спечели националния конкурс Дърво с корен 2013, с 6 097 гласа. Хилядолетният бряст се намира в центъра на града и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители. Той е символът на Сливен и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност. Дървото беше номинирано от Община Сливен и получи активна подкрепа от своите съграждани. Надяваме се, че същият интерес и силна подкрепа ще получи отново и в международния конкурс - както от жителите на Сливен и всички други краища на страната, така и от другите посетители на страницата на международния конкурс.

Въпреки, че сред тазгодишните финалисти българското дърво убедително води по възраст, то ще има сериозна конкуренция в лицето на любими на хората дървета като чешкия Дъб-защитник, дъба пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летния дъб-бонзай, гордост на твърдоглавите бретонци. Пълните истории на дърветата на всички участващи страни, както и правилата за гласуване са публикувани на официалната интернет страница на конкурса, на която и Старият бряст ще набира гласове под номинация #2.

Идеята за европейско дърво на годината тръгва от утвърдилия се национален конкурс „Чешко дърво на годината”, организиран от фондация Партньорство - Чехия и към нея постепенно се присъединяват и други държави. Европейското състезание се провежда между дървета-победители в миналогодишните национални конкурси на всяка от страните-участнички. За първо място и международно признание се съревновават любими дървета, които са били свидетели на значими за хората от съответното място или общност исторически и житейски събития и които са пуснали своите дълбоки корени в техните спомени и сърца.

Гласуването ще тече през целия месец февруари, като през последната седмица броят на набраните гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 19 март в Брюксел.

Очаквайте старта в началото на февруари, а българското Дърво с корен 2013 ще очаква вашата подкрепа!

Дима Котева - програмен координатор на фондация ЕкоОбщност
тел.: 02 951 54 79
Виваком: 0878 674 298
поща: dima@bepf-bg.org
Andrea Kr?pová - координатор на Европейско дърво на годината
тел.: +420 515 903 131
поща:  andrea.krupova@nap.cz

Видяна общо: 1325 рейтинг: 0.54

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.