Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

След 13 годишен ремонт, музеят на Баба Тонка отново отвори врати

Дата: 03.03.2015

На връх националния празник Трети март, след близо четвърт век, музеят на Баба Тонка в Русе отвори врати.

Къщата музей е ремонтирана основно със средства на общината в дунавския град. Ремонтът започна през 2012 г., след като за 200-годишнината от рождението на Баба Тонка бяха осигурени 230 хил. лева. Заради срутване на една от стените, дейностите бяха преустановени, тъй като се наложи изготвянето на нов проект, припомнят от община Русе.

Сега сградата е напълно укрепена, а в експозицията е подредена в обновени помещения с интерактивни табла и монитори в тях. В подземието са изложени макети, експонати на затворнически вериги, а помещението е озвучено.

Сградата бе открита на официална церемония, преди която русенци преминаха с тържествено шествие, предвождано от духовия оркестър на града, от паметника на свободата в града до музея. Пред музея веднага се изви опашка от желаещи да видят експозицията хора.

В словото си, на церемонията, кметът Пламен Стоилов заяви: "Датата на откриването не е случайна, защото 3 март е ден на преклонение, в който си спомняме за доблестта на народа, а Баба Тонка е символ на силата и свободолюбивия дух на българите, на вярата в светлото бъдеще на нашата родина. Изразявам надежда, музеят да се превърне в място за съхранение на миналото, за да можем всички заедно да го предадем на бъдещите поколения, защото няма нищо по-важно от това да съумеем да опазим историята си."

община Русе

Видяна общо: 1463 рейтинг: 0.75

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | След 13 годишен ремонт, музеят на Баба Тонка отново отвори врати
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.