Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ЕК проверява некачествен ремонт на столичен булевард

Дата: 09.03.2015

"По сигнала на неправителствената организация Спаси София, европейските институции започнаха проверка за некачествения ремонт на трамвайното трасе по бул. България, което бе реконструирано миналото лято с 8.4 млн.лв. от оперативна програма Регионално развитие. Тази седмица ще има становище на Европейската комисия" - съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Вчера тя отиде на място и публикува снимки в социалните мрежи. "Проектът за интегриран транспорт в София е пример за това как бюджетът работи за хората. Но трябва да сме още по-взискателни към резултатите и да отстраняваме слабостите без отлагане" - написа Георгиева в Twitter.

На практика, столичната община няма адекватно обяснение, защо осем месеца след пускането на движението по трамвайния път, по бул. България, дефектите от некачествения ремонт не са отстранени, както и защо е приела обект в подобно състояние. От кметството обясниха, че е наложена рекордна глоба от 620 хил.лв. на изпълнителя СК13 Трансстрой, но това е новина от юли миналата година. "Вече е възложено на фирмата да ремонтира за своя сметка всички констатирани дефекти" - отговориха от офиса на кмета Фандъкова, но така и не става ясно защо от юли досега трамвайният път е оставен в този вид. Обектът е приет и одобрен от общинската фирма за строителен надзор - Софинвест. От кметството обясниха, че не са платили на Софинвест и ще ги глобят за "неупражнен контрол".

"Санкциите са само едната страна на въпроса. Хората не ги интересува това, че сме направили финансова корекция. Това, което те искат, е работата да бъде свършена добре – да имат нормален подлез" - отбеляза Кристалина Георгиева.

След официалната позиция на общината, от сдружението Спаси София писаха, че получените отговори на въпросите са бюрократични. Затова те поставят и още питания към местната управа: ще се извини ли общината на гражданите; кой в кметството ще поеме лична отговорност; как ще гарантира общината, че в бъдеще е няма да се налагат ремонти на ремонтите; защо дефектите не са били отстранени въпреки удължените срокове; защо некачественото строителство не е било забелязано от официалните лица, а се е коментирало във форумите още по време на изпълнението на проекта. От сдружението искат да знаят и дали общината ще предостави на медиите документи, с които да докаже, че глобата е наистина наложена и за какво точно - за забавяне, за некачествено строителство или и двете.

Нова телевизия

Видяна общо: 1544 рейтинг: 0.79

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.