Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Шипка.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

За първи път у нас направиха лазерно сканиране на археологически обект

Дата: 15.04.2007

За първи път у нас беше направено лазерно сканиране на археологически обект. Миналата седмица бе заснета тракийската могила Голяма Косматка край град Шипка. Идеята е да се създаде триизмерна виртуална библиотека на значимите археологически обекти от България и всеки, който се интересува, да има свободен достъп до нея.

Лазерното сканиране на могилата беше направено за около 10 минути. Лъч обходи обекта в радиус от 320 градуса и документира могилата в три измерения. В образа, който се получи, могат да бъдет проследени и най-малките детайли.

"Това е революционно действие за нас, от наша гледна точка. Всички измервания, които правим, ще бъдат заместени от този диск. Това много ни улеснява и спестява много пари", заяви археологът д-р Георги Китов.

Виртуалната библиотека може да бъде лесно трансформирана и по Интренет. Нейният проект ще бъде представен на Министерството на културата.

Видяна общо: 522 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | За първи път у нас направиха лазерно сканиране на археологически обект
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.