Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Средна гора.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Разкриха гробница на българския Мачу Пикчу

Дата: 26.10.2010

Екипът от археолози, ръководен от д-р Иван Христов, откри гробница в скалите на връх Кози грамади край хисарското село Старосел.

Находката е намерена случайно при оглед на кариерите, от които се предполага, че са добивани големите каменни блокове, използвани при строежа на разкритата там през 2005 г. резиденция на тракийски владетел.

В гранитните скали има изсечен от човешка ръка коридор, чийто вход е висок 1.40 метра и има формата на пресечена пирамида.

В дъното на гробницата има тесен процеп, който наподобява характерния завършек на пещерата-светилище Утробата, в Източните Родопи.

От националния исторически музей съобщиха, че има вероятност тракийската резиденция да бъде обявена за паметник на културата с национално значение.

Междуведомствена комисия от министерството на културата пък ще определи границите на археологическия комплекс и неговия статут.

Обектът се намира на билото на Средна гора, на около 1200 метра надморска височина. Археолозите го определят като "българския Мачу Пикчу".

Видяна общо: 689 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.