Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Сандански.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Над 200 екзотични и дървесни видове има в парка на Сандански

Дата: 22.02.2008

Повече от 200 екзотични и дървесни видове растителност обитават в парка на Сандански простиращ се на територия от 475 декара, съобщават от общинска администрация.

По данни на специалисти от отдел Озеленяване към общинска администрация паркът съществува от 1916 година и е създаден от генерал Георги Тодоров, освободителятна Пиринския край от турско робство.

Първите фиданки от бял и черен бор се засаждат от войниците на Втора българска армия, командвана от генерала, а екзотичните видове идват от Италия през 1919-1920 г. Това са кедър, софора и други. С излъчването си те действат унищожително на комарите, които са били бедствие за този регион.

За дооформяне на парка се използват и местните чинари, акации, елша и брест. Всичко това се конструира под наблюдението на адютанта ген. Иванов, роден в Ямбол, следвал земеделско училище в Прага, сочи историята. Първият бюджет за поддържане на парка идва през 1928-1929 година. Д 1944 година за парка се грижи бащата на почетния гражданин Никола Дамянов-Александър.

За 10 години от 1948 г. ръководител на Озеленяването в града е Никола Митрев, след което ръководната длъжност заема Борис Митов, почетен член на Съюза на архитектите в България, който оформя настоящия вид на парка.

Към момента за зеленото богатство на Сандански се грижат 36 души при норматив от 63-ма, а в близкото минало 112 работници са се грижили за парка.

Видяна общо: 527 рейтинг: 0.12

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.