Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за София.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Забраняват рекламата в центъра на София

Дата: 19.12.2007

Глоба до 50 000 лева за нарушения в рекламната дейност в София предвижда новата наредба за рекламната дейност в столицата, която предстои да бъде приета на заседание на Столичния общински съвет, съобщиха от съвета.

Според наредбата столицата се разделя на четири зони за разполагане на реклами и преместваеми съоръжения. В първата зона, в която попада идеалният център на града, се забранява разполагането на такива съоръжения. Всички схеми за поставяне на рекламни елементи ще са публични и се съхраняват на достъпно за гражданите място в столичната общинска администрация и се публикуват в сайта на Столична община.

Не се разрешава ползването на дървета или друга растителност за закрепване на временни информационни елементи. Забранява се разлепването на афиши, плакати, листовки и други обществените информационни елементи по стълбовете на уличното осветление, електропреносната и електроразпределителна мрежа, стълбовете на контактната мрежа на масовия градски транспорт, контейнерите за събиране на твърди битови отпадъци, фасади на сгради, върху дървета и едроразмерна растителност както и на всякакви други непредвидени за целта места.

В София има предварително подготвен хаос в последните няколко години с уличната реклама и така някой печели. Това каза главният архитект на столицата Петър Диков по време на обсъждането на новата наредба..

Главният архитект направи констатацията припомняйки, че старата общинска наредба за рекламните елементи и преместваеми съоръжения беше атакувана в съда и Върховният административен съд я отмени.  Диков обаче не конкретизира пред комисията по устройство на територията към СОС име, организация или институция, която има интерес от рекламния хаос по улиците на града.

Главният секретар на кметството подчерта, че в момента общината няма правна уредба за рекламата в града, което налага приемането на новия документ и влизането му в сила от Нова Година.

Очаква се след приемането на наредбата да се премине и към концесиониране на дейността.

Приходите след въвеждането й се очакват да бъдат в размер на 10 млн. лв при не повече от 3 млн. лв в момента.

Видяна общо: 875 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.