Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за София.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Испанската Урбас и АГП груп ще вложат 40 млн. евро в проект в София

Дата: 21.12.2007

Испанската компания за инвестиции в недвижими имоти Урбас (Urbas) и българската АГП груп (AGP Group) ще вложат 40 млн. евро в жилищен проект зад централната железопътна гара, съобщи испанският борсов регулатор (CNMV). Информацията беше потвърдена от представители на инвеститорите в България.

Проектът ще се реализира на терен от близо 120 дка, който испанската компания купи наскоро за 60 млн. евро. Това е първата по-мащабна инвестиция на испанското дружество.

Теренът се намира непосредствено до парцела на друг испански инвеститор - Риофиса. Според съобщението на CNMV Урбас ще построи 3500 жилища. Общата разгъната застроена площ ще бъде 420 хил. кв.м.

Според официалното съобщение на компанията проектът ще включва още търговска и административна част. Финансирането ще бъде осигурено чрез банкови кредити от две български банки, съобщава испанската борсова информационна служба. Това са ОББ и Корпоративна търговска банка.

Испанската компания Урбас е създадена през 1944 г. и от 1947 г. е листвана на борсата в Барселона. През 1989 г. излиза и на фондовия пазар в Мадрид. В началото на тази годна компанията се сля с две други испански дружества. През 2006 г. нетната печалба на Урбас е близо 10 млн. долара, което е с над 70 на сто повече от предходната година. В печалбата са отчетени и двете сделки по сливане.

Инвестицията на Урбас в България е част от намерението на компанията да развива по-активна дейност на чуждите пазари.

Партньорът на Урбас по проекта в София - АГП груп, има и други инвестиции в България, като напоследък развива няколко проекта в областта на недвижимите имоти. През 2005 г. групата инвестира в изграждането на бизнес центъра Антим тауър, който се намира до бившия телефонен завод. Преди година и половина бизнес центърът беше продаден заедно с прилежащите терени на австрийския инвеститор в имоти Имоийст (Immoeast). Там трябва да се реализира проектът Бизнес парк Запад.

Един от собствениците на АГП груп, Петър Танков, участва в АГП дивелопмънт, което от своя страна е притежание на регистрираната в Австрия Норема. Норема участва в общо дружество с Галчев инженеринг, наречено Орбел дивелъпмънт. Преди дни от Орбел обявиха, че са избрани за стратегически инвеститор в проекта за ски зоната в Добринище. Информацията беше потвърдена и от общината в Банско.

АГП дивелопмънт има и дял в завода Вамо, който наскоро беше продаден през борсата.

в-к Дневник

Видяна общо: 1038 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Испанската Урбас и АГП груп ще вложат 40 млн. евро в проект в София
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.