Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за София.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Вода - извор на живот и проводник на емоция

Дата: 04.11.2008

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
бул. Цар Освободител № 15, www.uneco.info, мейл: unecobg@gmail.com


Светът е изправен пред воден дефицит

На 5 ноември 2008 г. от 18.30 часа, в аудитория 65 на ректората на СУ „Св. Климент Охридски” ще се проведе семинар-дискусия на тема:

Вода

Темата е особено важна, поради новите научни изследвания за свойствата на водата, както и поради надвисналата над човечеството заплаха за нейното все по-сериозно замърсяване.

През XX век броят на световното население се е утроил, а водопотреблението се е увеличило 6 пъти. При тези показатели все повече се откроява зависимостта между водните ресурси и изхранването на населението. Нивата на подпочвените води, които се изпомпват за напояване, спадат всяка година с няколко метра и това води към световна екологична криза. Все повече започва да се откроява приликата между сегашното развитие на цивилизацията и това на маите, Египет и  Месопотамия преди тяхното изчезване. Учените наричат този процес

Преяждане и провал

Урбанизацията предизвиква все по-сериозно търсене на прясна вода за питейни нужди и промишленост, като по този начин ощетява земеделските производители от селските региони. Все повече държави започват да изпитват крайни нужди от питейна вода. Над 1 млрд. души по света (съизмеримо с населението на ЕС и САЩ, взети заедно) нямат достъп до чиста вода. Целите на ООН по този въпрос са до 2015 година броят на тези хора да бъде намален наполовина, но по всичко личи, че този план няма да бъде изпълнен. Климатичните промени допълнително увеличават темпа на намаляване на пресните води, както и на опустиняването на големи територии. Изсичането на горите и ерозията са също сериозен проблем, който съпътства намаляването на количествата прясна вода и влошаването на техните качества.

Все повече научни разработки оприличават водата на приемник и проводник на ментално замърсяване.  В научно-популярния филм „Великата тайна на водата” това бива нагледно представено. Оказва се, че водата реагира на емоции и е съхранител на информация. Тя се използва в почти всички сфери на човешката дейност и съставлява над 70% от човешкото тяло.  В нея е възникнал животът на тази планета и тя е основна част от екосистемите.

Семинарът се организира от университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO, по случай 120-ата годишнина на софийски университет „Св. Климент Охридски” и висшето образование в България.

На събитието имате и възможността да се запознаете с екипа на проект „Място за бъдеще”, реализиращ се от софийско гражданско сдружение “Щастливеца” и партньори, подпомогнат от тръст за развитие на гражданското общество за Централна и Източна Европа, CEE Trust.

През учебната година UNECO ще проведе серия от акции, в областта на неформалното образование и устойчивото развитие, в партньорство с фондация „Оранжева луна”, софийско гражданско сдружение „Щастливеца” и други организации от коалиция „За да остане природа в България”.

Университетски клуб за екология и устойчиво развитие
Борислав Сандов - 0887 096 757 -
borislav.sandov@gmail.com
Панка Бабукова - 0895 671 234 - panka.babukova@gmail.com

Видяна общо: 688 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.