Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за София.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Валежите повишиха речните нива

Дата: 25.02.2015
Екоминистерството предупреди за повишаване на речните нива
В Родопите очакваме валежи до 10-15 литра на кв.м.

Министерството на околната среда предупреди за опасно повишаване на нивата на реките днес и утре. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

За река Тунджа, при Елхово, е обявен оранжев код за опасно покачване на водите. Очаква се плавно понижаване на нивото, като в ранните часове на 27 февруари то отново ще се повиши, но незначително.

Жълт код е обявен за нивото на Тунджа, при Ямбол, река Мочурица, при село Воденичане и на река Арда. Очакванията са Тунджа да достигне своя максимум на 27 февруари и да се задържи над жълтия праг за предупреждение, а Мочурица и Ардаще достигнат най-високото си равнище на 26 февруари.

Краткотрайни по-значителни повишения са възможни и за горното течение на Вит и Осъм, горното и средното течение на Янтра, на Марица – по долното й течение и притоците, особено река Сазлийка, както и по долните течения на Струма и Места.

Започнало през последното денонощие повишение на речните нива се дължи на топенето на снеговете и валежите от дъжд. Най-съществено е повишаването на реките в Източнобеломорския басейн, където река Върбица се е покачила при Джебел с 90 см, а Въча, при Девин – с 81 см. В Дунавския басейн повишенията са с до 24 см, в Черноморския - с до 16 см, а в Западнобеломорския басейн с до 6 см.

Метеоролозите очакват над цялата страна днес да превалява дъжд, като количествата ще са от 1 до 5 литра на кв.м. за Северна България и до 10-15 литра на кв.м. за южните части, главно в Родопите. Утре валежите ще спрат, а в петък отново ще завали.

МОСВ

Видяна общо: 993 рейтинг: 0.51

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.