Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за София.
Ако искате да видите всички новини за България натиснете ТУК.
Населено място: 

Пътуваме без Зелена карта и извън Европейския съюз

Дата: 26.02.2015
Някои застрахователи изкуствено вдигат цената на Гражданската отговорност, ако шофьорите излизат извън ЕС
От догодина шофьорите може да не плащат допълнителни такси, ако пътуват зад граница

Комисията за финансов надзор предложи от следващата година шофьорите няма да плащат допълнителни такси, ако пътуват зад граница.
Ще поскъпне ли „Гражданската отговорност” заради промяната?

В момента, при всяко пътуване извън България, трябва да имаме сертификат Зелена карта, с който застрахователят ни покрива щети, при евентуален инцидент. За документа не плащахме допълнителни такси само ако пътувахме във всички страни от ЕС, в Андора, Швейцария и Сърбия.

С промяната, от таксата се освобождават и шофьорите, които пътуват към някоя от държавите, в т. нар. система „Зелена карта”, сред които Турция, Македония, Русия и Украйна.

Обмисля се премахването на допълнителните такси. „Рискът в тези държави не е по-висок, отколкото в държавите членки, така че няма причина да плащаме допълнително за сертификата.
Някои застрахователи изкуствено вдигат цената на „Гражданската отговорност“, ако шофьорите излизали извън ЕС. Много често хората, когато пътуват в ЕС и искат сертификат „Зелена карта“, го получават срещу заплащане. Биват подведени от посредници и се надяваме да сложим край на тази практика““ - пояснява Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор.

Засега застрахователите не обмислят поскъпване на полицата, заради отпадането на премията.

„По този начин ще се избегне допълнителното ходене при застраховател на клиент – с една полица, без разкарване, ще се пътува във всички държави“ - споделя Ивета Кунова от Българската асоциация на застрахователните брокери.

Най-късно през следващата година се очаква депутатите да приемат промяната в Кодекса за застраховането. Комисията за финансов надзор обмисля да забрани сключването на „Гражданска отговорност” по електронен път, тъй като се допускали грешки при попълването.

Speed-Press

Видяна общо: 1192 рейтинг: 0.60

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.