Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Няма наплив на чужденци по летните курорти

Дата: 29.05.2013
Хотелиери и ресторантьори разчитат само на руските туристи
Нископлатежни европейски пенсионери на крайбрежната алея в Албена

Близо 86 на сто от всички българи, които са пътували зад граница през април, са го направили с цел почивка, гостуване, културни мероприятия, туризъм и други приятни занимания. От общия брой на заминалите нашенци над 21 на сто са го правили само за туризъм, ггласят данните на Националния статистически институт (НСИ). В същото време общият брой на сънародниците, пътували зад граница, е с близо 7 % по-малък, от същия период на миналата година и възлиза на 309 хил. души. С приблизително 40 на сто по-малко са заминалите към Великобритания и Гърция, пада броят на хората, посетили Македония, Сърбия и Румъния.

Пътуванията в командировка са около 23 на сто от общия дял. Интересна подробност е, че пътуванията с други цели нарастват със 182 %, докато служебните пътувания и екскурзиите падат съответно с 23 и 21 на сто.

От данните на НСИ, в Дания, Швеция и Украйна българите пътуват на 100 % само по бизнес дела. В същото време в Португалия нашенците са отишли само на почивка.

Сред топдестинациите за отдих са Испания и Израел докато всички сънародници са отишли в Словакия с т.нар. друга цел. В Унгария този дял е около 80 на сто. От хората, отскочили до Гърция, 20 % са почивали, а в Турция за евтина ваканция са отишли едва 10 на сто от всички, посетили държавата.

В същото време, макар и с минимален ръст от 1.2 %, чужденците, посетили страната ни, се увеличават и достигат 467 хиляди. Близо 8 на сто е увеличението на гостите, избрали страната ни за почивка, като тези, които пристигат за бизнес, са намалели с почти 3 %.

Едва с 1 % расте броят на хората, пристигнали от ЕС и те съставляват около 60 на сто от всички чужденци, дошли у нас през април. С ръст около 13 на сто са гостите от Германия, Австрия, Франция, Белгия и Полша, които са и представители от ключови за страната ни пазари. Гостите от Русия са скочили с около 18 % и те, както и австрийците, са част от първите групи летни туристи по Черноморието.

Видяна общо: 868 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.