Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Учени от болонския университета протестират срещу незаконното строителство в Яйлата

Дата: 30.05.2013
Констатирани са груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство
Яйлата е археологически резерват с национално и международно историческо и културно значение

Във връзка с незаконното строителство в археологическия резерват Яйлата, професорите Антонио Панаино и Пиерфранческо Калиери, от университета в Болоня, изпратиха до кмета на Каварна Цонко Цонев тревожно писмо. Двамата професори са координатори на съвместния български-италиански екип, сформиран в сътрудничество с историческия музей в Каварна, който от 2002 г. изучава защитения археологически резерват.

Първият сигнал за интензивна работа, по изливане на бетон в резервата, беше подаден непосредствено преди изборите от художника Владимир Руменов, който е бил очевидец на работата. Впоследствие той създаде, във фейсбук, група "Свободен Камен бряг". Природозащитникът Тома Белев също привлича общественото внимание към случая, а по-късно и коалиция За да остане природа в България настоя за незабавно спиране на строежа.

На 14 май кметът на Каварна Цонко Цонев издаде заповед, с която спря временно строителството.

Собственикът на имота Иван Павлов, в който се изгражда бетонната постройка твърди, че теренът не попада в границите на защитената местност и има всички необходими документи, в това число съдебни решения, които потвърждават правото му да строи на брега.

Според резултатите от проверка на ДНСК, при строителството в археологически резерват Яйлата са допуснати нарушения, при издаване на разрешението за строеж и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство.

В писмото си, професорите Панаино и Калиери твърдят, че "с богатата си концентрация на археологически останки от праисторически пещерни жилища до късноантични византийски и средновековни крепости, Яйлата е археологически резерват не само с национално, но и с международно историческо и културно значение".

Професорите от университета в Болоня са учудени и разтревожени от разпространените доклади и снимки, от които става видно, че два етажа, от масивна незаконна постройка, са построени в непосредствена близост и евентуално дори в рамките, на все още неизследвани късноантични некрополи и сарматски култови обекти, които са от голямо значение за Евразийската археология.

"От доклада на Националната дирекция за строителен контрол в България (ДНСК) разбираме, че въпросното незаконно строителство е било извършено в пряко и грубо нарушение на българското законодателство по отношение на националните археологически резервати и територии с биологично разнообразие, както и в нарушение на регламентите на Европейската комисия, касаещи защитените зони в Натура 2000. Те са подписани от България при влизането й в Европейския съюз през 2007 година.
В качеството ни на международни учени, които са работили в застрашената територия, присъединяват гласовете си към призивите, както държавните институции, така и общинските власти, в Каварна, да предприемат всички възможни ефективни мерки за премахване на незаконното.
Ние сме на Ваше разположение за всякакви международни действия, които могат да помогнат в предприемането на всички необходими стъпки" - декларират в писмото си до Цонко Цонев професорите Антонио Панаино и Пиерфранческо Калиери.

Морски дневник

Видяна общо: 891 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Учени от болонския университета протестират срещу незаконното строителство в Яйлата
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.