Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

За и против тютюнопушенето на обществени места

Дата: 30.05.2013
За и против тютюнопушенето на обществени места
Живот без цигара? Струва си да опитате!

Утре, в градинката пред Народното събрание се организира двоен протеста срещу падането на забраната за пушене в обществени заведения. Недоволните, от внесената проектопоправка в Закона за здравето, граждани ще се съберат в 9 ч. сутринта, когато започват работата си депутатите в парламента и още веднъж към края на работния ден, в 17.00 часа, за да могат всички желаещи да протестират да успеят да съчетаят митнига с работното си време.

"За да обслужат интересите на тютюневите си благодетели, депутатите са готови да жертват здравето на децата ни, конституционните ни права на здравословна обществена среда и желанието ни да живеем в правова европейска държава. Няма да позволим това" - мотивират протеста организаторите от сдружение България без дим на страницата на събитието.

Протестът на гражданите съвпада със Световния ден срещу пушенето. Ден преди това петицията "Не на връщането на цигарения дим в заведенията" има близо 50 000 подписа. Тя е адресирана до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, до всички политици и партии, омбудсмана, всички медии и цялата българска общественост. Коментарите към нея са 2 677.

В социалната мрежа вече има и група на пушачите, които също са против връщането на дима в заведенията."Ние сме хора, които пушат, но не желаят цигарен дим в закритите обществени пространства. Ние не искаме да сме във вреда на останалите и смятаме за уместна европейска практика забраната за тютюнопушене на закрито, която действа в момента в България" - се казва на страницата им.

Острото обществено недоволство е срещу внесеното от лидера на Атака Волен Сидеров, в началото на тази седмица, предложение за промяна в Закона за здравето, с която забраната за пушене в обществени заведения ще отпадне. Още по време на предизборната си кампания БСП също публично се ангажираха, че ще работят за подобна либерализация. Засега единствено ГЕРБ е срещу отпадането на забраната.

Вчера новият министър на здравеопазването Таня Андреева пое поста от служебния здравен министър Николай Петров с ясна заявка: "България ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при много строги условия и контрол над него."

Видяна общо: 884 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.