Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

В Европа депата за отпадъци са на изчезване, а у нас са на мода

Дата: 31.05.2013
За първи път Smart Buildings и Lift Balkans
Международен форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия

ЕК: България има лоша политика за отпадъците
Силен интерес към Save the Planet
За първи път Smart Buildings и Lift Balkans (интелигентни сгради и соларни технологии)

Според Хулио Гарсия Бургес, директор на дирекция "Управление на отпадъци" на ЕК политиката, на страната ни трябва да бъде насочена към създаването на икономически стимули в областта на отпадъците, като това ще доведе до частни инвестиции без финансова тежест върху публичните бюджети. На международния форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия, Интелигентни сгради, управление на отпадъци и рециклиране, и асансьорни уредби, организирани от Виа Експо в София, той призовава да се възползваме от отпадъците. Те не само не ни пречат, те се рециклират, създават работни места и ръст в икономиката.

Над 65 висококвалифицирани лектори, от цяла Европа, дискутират различни аспекти на горещите теми.

В изказването си г-н Ян ван Дайк, от Холандската асоциация на професионалистите, в областта на опазването на околната среда, подчерта, че центровете за рециклиране на домакински отпадъци играят все по-важна роля за разделното събиране на битови отпадъци не само в Холандия, а в цяла Западна Европа.

Жулио Гарду от Асоциацията на инженерите по опазване на околната среда и планирането в Италия даде пример със Сардиния. През 2003 г. тя е на последно място като процент на разделно събиране – около 2% от всички отпадъци са се събирали разделно. В рамките на 1 година тя постига ръст до 4 %. Шест години по-късно Сардиния достига 45 % разделно събиране на отпадъци. Няколко са важните стъпки, довели до този рязък ръст. Постигнато е споразумение за спиране на стоки, чийто опаковки не могат да се преработват в Сардиния. Въведена е система за възнаграждаване и съответно на наказване като функция на процента разделно събиране на органични отпадъци, постигнат от всяка община. Публично финансиране на заводи за качествено компостиране и преобразуване на съществуващите заводи за био-стабилизация, както и за рециклиране на органичните отпадъци. Най-ефективна мярка се оказала системата за възнаграждения и наказания. Тя променила навиците на населението, защото водела до по-високи или по-ниски такси.

Атлантос и Крест Груп представиха PYROWASTE - технологично откритие за рециклиране на битови и индустриални отпадъци. Напълно автоматизираното устройство е предназначено за използване в малки, средни и големи населени места, за екологично чисто депониране на твърди битови и промишлени органични отпадъци. За разлика от обичайните традиционни технологии за изгаряне, при третирането на отпадъци в PYROWASTE. Няма вредни емисии. Устройството може да се настрои за добив на синтетичен газ, електричество и топлина. Производството му ще стартира през септември.

Една от най-добре представените български фирми на изложението е Recycling Bulgaria, специализирана в разработване и доставка на технологии и цялостни решения в сферата на рециклирането. В сътрудничество с немския гигант Eggersmann Group, Recycling Bulgaria откриха завода за преработка на битови отпадъци край Варна. Инвестицията е около 50 милиона лева. Капацитетът на инсталацията е 50 тона на час. По изчисления на специалистите ежедневно Варна генерира между 300 и 390 тона боклук. Заводът може да поеме сметта не само на малките общини в региона, но и на по-голямата част от Североизточна България. На следващ етап ще бъде изградена инсталация, която ще позволи органичните отпадъци да се преработват в електрическа енергия.

От Recycling Bulgaria съобщиха, че от началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на отпадъци в нов завод за преработка на битови отпадъци край София (в Хан Богров). До началото на октомври ще приключи строителната част и ще започнат „студените“ тестове.

Заводът е единственият проект за такъв модерен начин на третиране на отпадъците, който се реализира в България по европейската оперативна програма "Околна среда". Той ще бъде изпълнен от консорциума Егерсман и Ко. Отличава се с най-висока степен на автоматизация. След преработка на зелените и хранителните отпадъци ще се получава компост за торене, както и електричество и топлоенергия от биогаз. Предвижда се инсталацията край София да обработва 20 хил.т. растителни и 24 хил.т. хранителни отпадъци годишно и да се получават компост и биомаса за производството на 4.5 хиляди мегавата електроенергия годишно.

Много посетители привлича щандът на Hermes Solar”. Това е компанията с най-високо технологичната производствена линия за български соларни панели. Стремежът й е да се превърне във водещ производител на PV панели в Европа и света.

Сред много посещаваните щандове е и на „Умен дом”. Прибирате се у дома и с едно натискане на копче на телефона си включвате отоплението, дърпате завесите, пускате любимата си музика, спирате алармата и стартирате фритюрника. Това предлага „Умен дом”. Специалистите ни показват как с едно устройство могат да се контролират множество други електронни устройства. Или как домът ни става по-интелигентен.

„Умен дом” е сред участниците в международната изложба Интелигентни сгради (Smart Buidings). Концепцията придобива все по-голяма популярност и се асоциира с икономичност, здравословна среда, екологична ангажираност, комфорт и сигурност. "Интелигентни" са тези сгради, които отговарят в максимална степен на потребностите на обитателите си и на обществото и могат адекватно да реагират както на техните изисквания, така и на променящите се външни атмосферни условия.

Другата голяма новост на тазгодишното изложение е първото специализирано изложение „Асансьори и ескалатори”. „Благодарни сме на колегите от Виа Експо, че ни поканиха да участваме, тъй като по този начин клиентите могат да видят на място продуктите, които предлагаме и да установим нови бизнес отношения. Именно ескалаторите на Лифтком превозват хилядите пътници в метрото в София. Техните асансьори и ескалатори се използват от клиентите на 90% от българските молове. Не мога да кажа, че икономическата криза се е отразила на нашия сектор. Все пак от 2010 г. насам работим основно за външни пазари. Редица компании и частни жилища от Русия, Македония, Италия и Турция закупуват от нас асансьори и движещи се пътеки. У нас няма отношение по тези въпроси. Дори един асансьор да е над 30-годишен и да е вече опасен за ползване, живущите не могат да се споразумеят да го сменят, тъй като не всички в кооперацията имат средства, а законът не ги задължава. Оттук произтичат и все по-зачестилите инциденти с хора в заседнали или пропаднали асансьори. На руския пазар, когото обслужваме, хората и фирмите са законово задължени да сменят асансьорите на всеки 25 години” - коментира г-жа Татяна Кипрова, маркетинг специалист в компанията за асансьори и ескалатори Лифтком.

Изложбата във факти:

 • Обхваща темите: Енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни сгради, асансьори и ескалатори.
 • 148 директни изложители от Австрия, Белгия, България, Великобритания, Китай, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Румъния, Русия, Словения, Испания, Швейцария и Турция.
 • За първи път се представят фирми от Литва и Люксембург.
 • Сред изненадите е Аржентина – един от най-големите производители на биодизел в света.
 • Австрийски и италиански павилиони.
 • Унгарско национално участие.
 • 47 % от изложителите са компании от други държави.
 • В рамките на Save the Planet посетителите ще могат да се запознаят с:
  • машини и съоръжения за рециклиране на метали, твърди битови и индустриални отпадъци, хартия, PVC материали
  • оборудване за производство на биогорива (пелети) от растителна биомаса и от други горими отпадъчни материали
  • системи за производство на биогаз от сметищни отпадъци
  • богата гама контейнери за отпадъци
  • балиращи преси, сортировъчни инсталации и др.
 • Интерес предизвикват технологиите за:
  • домашна и сградна автоматизация
  • PV системи за покривни инсталации
  • фотоволтаични модули
  • инвертори и инверторни станции
  • хибридни вятърно-соларни системи
 • Разнообразни решения в областта на асансьорната индустрия ще видим от водещи български компании – асансьорни уредби, повдигателни устройства и компоненти.

Анелия Каранова - Виа Експо
Пламен Старев от агенция - WeekPRess

Видяна общо: 1046 рейтинг: 0.39

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | В Европа депата за отпадъци са на изчезване, а у нас са на мода
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.