Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

От 1 март на 87 места в страната ще вземаме шофьорския изпит с таблет

Дата: 06.02.2013
На този етап общият брой на наличните таблети е 300
От 2016 г. абсолютно всички теоретични шофьорски изпити ще са на таблети

Хартиените листовки остават като алтернатива до 2016 г.

"От 1 март тази година листовките за шофьорска книжка започват да се провеждат и на таблети. Частните школи, одобрени от ИА Автомобилна Администрация, за провеждане на тестовете, са 60, в цялата страна. Те са оборудвани с видеонаблюдение и всички необходими средства, както е по Наредба 28. Отделно автомобилната администрация разполага с 27 центъра за изпити за водачи" - съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

"Ежегодно провеждаме 130 хил. изпита. Според наредбата, от 1 март т.г. най-малко 25 % от тестовете трябва да се провеждат на таблети.
От 2015 г. 50 % от тестовете ще са на таблети – 75 на сто от тях.
От 2016 г. абсолютно всички теоретични шофьорски изпити ще са на таблети.
Този процес в Германия е текъл 10 години. За този срок там успоредно са ползвани хартиена листовка и електронен изпит.
На този етап тестовете се провеждат на хартия, като още след приключването им кандидатите научават резултата си, тъй като бумагите минават през сканиращото преносимо устройство без физическа намеса на проверяващите.
С въвеждането на таблетите, служителят на ДАИ ще пристига в изпитните центрове с апаратурата за електронно четене на листовките и с таблетите, които ще са разпределени по 8 бройки в един куфар.
Общият брой на наличните таблети на този етап е 300.
От страна на автомобилна администрация не се прави никаква инвестиция. Фирмата, която сега е натоварена с осигуряване на хартиените листовки, които се сканират и която провежда контрола на годишните технически изпити, започва да заменя единия вид изпитващо устройство с другия. Цената за кандидатите остава 10 лв. и след въвеждането на таблетите. Инвестицията ще се изплати за една година.
Хората, които се явяват на изпит, предварително ще заявяват дали искат да бъдат тествани на таблет или на хартия. Така предварително ще се формират групи още от школите за обучение и никой няма да бъде изненадан или стресиран, ако му се падне таблет.
Ако интересът към модерните устройства е много голям, технически е възможно и половината от кандидат-водачите в една група да натискат виртуални бутони с верните отговори. Не по-малко от една четвърт обаче ще са хората с таблети в ръце по време на изпита.
Още едно удобство е, че досега в един град, като Ловеч, изпитът, организиран от ДАИ, се е провеждал само в понеделник, а в останалите дни тестовете са били в частните школи. С новото техническо въведение изпити могат да се провеждат всеки ден във всеки от центровете" - поясни шефът на автомобилната администрация Валентин Божков.

Видяна общо: 584 рейтинг: 0.20

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | От 1 март на 87 места в страната ще вземаме шофьорския изпит с таблет
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.