Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Какво ще изчезне от бъдещата ви кола

Дата: 09.02.2013
Concept car Peugeot by Ketou
Как ли ще изглежда бъдещата ми кола?

Съвременният автомобилн се променя не с години, а с дни и часове. Техника, като ABS и презпазните въздушни възглавници, звучаше като фантастика преди две-три десетилетия, вече са автомобилна необходимост, без която не може нито един съвременен модел. С всяка година клиентите стават все по-капризни и искат нови и нови неща, в колите си. Този процес има и обратна страна – някои от нещата, с които сме свикнали, постепенно изчезнат от колите ни и няма да ги видим изобщо, в следващия си автомобил. Ето няколко от тях:

CD - плейърът
След голото радио и касетофоните от колите е на път да изчезне и CD ROM-ът. Шофьорите вече масово предпочитат да използват личните си преносими музики, включвайки ги към аудиосистемата на колата чрез радио-връзка, Bluetooth или специален външен порт. В близко бъдеще ще трябва да изхвърлим дисковете и да се радваме на автомобилната връзка с аудио-системата от типа USB/AUX/Bluetooth.

Хидравличното серво на волана
То ще отстъпи мястото си на все повече употребяваното, на първо място от премиум-производителите адаптивно електроусилване - adapting electric power steering (EPS). Предимствата тук са очевидни – няма хидравлична помпа и съответната и хидромагисрална система, което намалява разходите за производство. EPS-ът не „дърпа“ мощност от колата и може да бъде настройван за повече или по-малко тегло, както и за различно съпротивление във волана в замисимост он скороста на движение на автомобила.

Бутоните по таблото
Изчезването им може да се предвиди вече от почти всеки шофьор. Днес дори пръскачките на предното стъкло могат да се пускат с докосване на чуствителен екран (touch-screen). Вече има доста автомобили, които имат подобни екрани на централните си конзоли, включително и автомобилите от “народните“ пазарни А и Б сегменти.

Скоростният лост
Светът гледа здраво към автоматиците и нехните производни с възможност за ръчна смяна на предавките. Бавно, но сигурно, механичните кутии са на път да изчезнат. Автоматиците, доскоро привилегия на скъпите коли, все повече навлизат и в по-евтините сектори на автомибилния пазар. Ford разви доста евтината PowerShift автоматична кутия със сдвоен съединител, която е дори и по-икономична от механичната.

Рамата
Все повече от т.н. SUV-модели „омекват“, по отношение на оф-роуд възможностите си. С увеличаването на натиска от „зелените“ и правителствата за намаляване на вредните емисии, както и стремежа за горивни икономии, производителите „забравят“ носещите рами и дори някои от предевателните мостове, в иначе изглеждащите си като истински джипки модели. Истинските 4X4 оф-роудъри, ще стават все по-малко и ще стоят далеч от основната маса купувачи.

Ктартовия ключ
Навярно ви е омръзнало до носите навсякъде ключовете си и често дори да ги забравяте някъде, след което пада яко търсене. Съвсем скоро ще отваряте колата си с нещо, което вече е станало неотделима част от живота ви – личният ви смартфон. Ключарите скоро ще загубят част от доходите си от изработката на метални автокючове, а за отварянето и затварянето на колата ви ще се грижи поредният добавен „ъп“ в телефона ви...

Видяна общо: 673 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.