Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Банско, обичаме ви - акция

Дата: 07.02.2013
Георги Икономов - кмет на Банско
Кметът Икономов обяви за утре дебат за новите писти в читалището на Банско

"Обичах да карам ски в гората над Банско. От радост виках. Сега гората я няма!" Това е едно от личните послания, залепено върху карта на Пирин, която днес очаква подобни споделени мисли, спомени, стихове и снимки, свързани с планинския град, пред къщата-музей на поета Никола Вапцаров в столицата. Под бюста на Вапцаров има ръчно изписани куплети от "Вяра", "Дохождат дни", други стихове на поета, цяла стихосбирка заедно с хартиено сърце, изпълнено с имената на пирински върхове и дълъг личен разказ.

Акцията "Банско, обичаме ви", на гражданска група За Витоша, е в подкрепа на Банско, като истински възрожденски град, а не монополизиран курорт.

В началния час на акцията се събраха дузина природозащитници и столичани. "Като сноубордисти, скиори и туристи, посещавали многократно една от най-красивите планини в България и прекрасния град Банско, ние ще се отблагодарим за гостоприемството, наученото и дарената красота. Изразяваме солидарност с будните граждани на града. Подкрепяме ги в тяхното желание за развитие без монопол и заробване от страна на концесионерът на ски зоната Юлен АД" - обясняват организаторите.

Акцията е първото от поредица събития за привличане на общественото внимание преди заседанието на Висшия експертен екологичен съвет към екоминистерството на 19 февруари 2013 г. На него ще се разгледат предложените промени в плана за управление на национален парк Пирин, които целят да разрешат ново строителство в ски зоната.

Проектът за промени беше внесен в МОСВ през януари от кмета на Банско Георги Икономов. Това стана след протести в града от края на миналата година с искане за строителство на нов кабинков лифт и разширение на сегашните писти. Зад тези искания застанаха видни представители на правителството като вицепремиера Цветан Цветанов, председателя на парламента Цецка Цачева и икономическия министър Делян Добрев. Вторият лифт беше подкрепен и от премиерът Бойко Борисов, който каза, че само по тази тема няма да се разберат с природозащитниците.

След третия масов граждански протест, срещу застрояването на Черноморието и планините у нас, през януари Икономов обяви, че след всяка подобна акция той ще организира контрапротест.

След като от "За да остане природа в Бългрия" поканиха утре на публичен дебат в БТА засегнатите страни в случая със ски курорта на Банско, Икономов обяви идентичен дебат в читалището на града, в същия ден. Очаква се на дебата в Банско да отидат министрите от МОСВ, Министерството на икономиката и на земеделското министерство. На огледалното обсъждане в София също ще има представители от ведомствата, на по-ниско ниво. Не е ясно дали ще има представители на гражданите на Банско.

Видяна общо: 754 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.