Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Вършец привлича туристи с нова екопътека

Дата: 07.02.2013
Вършец е целогодишен курорт със засилен инвеститорски интерес
Интересът на туристите към Вършец се завръща бавно

През миналата година в община Вършец са почивали 30 000 туристи, съобщиха от  в курортния град. Броят на почиващите се е увеличил леко, в сравнение с 2011 година.

Туристите са отсядали основно в хотелите и къщите за гости, които са били най-пълни през летния сезон и в дните преди коледните и новогодишните празници.

От туристически данък в бюджета на община Вършец са влезли 32 805 лева, съобщиха от общината в курортния град. В края на ноември кметът на града Иван Лазаров съобщи, че предстои да се изгради екопътека в Стара планина, над Вършец и село Спанчевци. Тя ще започва от квартал Заножене, на Вършец, ще минава под връх Тодорини кукли и ще достига до село Спанчевци. По нея ще могат да се движат пешеходци и велосипедисти. В квартал Заножене ще се построи туристически посетителски център.

Изграждането на екопътеката и на туристическия център ще се финансира безвъзмездно от Програмата за развитие на селските райони с 85 128 лева. Целта е да се привлекат повече туристи в община Вършец, да се покажат красотите на местния дял на Стара планина и да се допълни традиционният за града балнеоложки туризъм с други форми - селски и екотуризъм.

Екопътеката от Вършец до Спанчевци ще е с дължина три километра. На нея ще се поставят дървени заслони с камини за скара, кошчета за боклук и химически тоалетни. На 150-200 метра по трасето ще се монтират указателни табели. Проектът предвижда още създаване на уебсайт с информация за екопътеката и възможностите за туризъм в община Вършец, както и изработка на рекламни материали за общината.

Отделно през тази година ще се изпълнят два проекта за общо 12 млн.лв., по Програмата за развитие на селските райони. За 6 млн. лева във Вършец ще се изгради многофункционална спортна зала с игрища за баскетбол, волейбол, футбол на малки вратички, тенис и покрит плувен басейн. Другият проект предвижда преасфалтиране на четвъртокласните пътища, между селата Горно Озирово и Долно Озирово, и на участъка от пътя, от местността Сопово до селата Черкаски и Драганица, който също е на стойност 6 милиона лева.

Вършец е много популярен курорт през миналия век, което се дължи основно на минералните извори. Там е изградено и първото казино в страната. През последните години бяха изградени няколко нови бази за настаняване.

Туристически информационен център Вършец

Видяна общо: 712 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.