Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Глобата за гратисчиите във влака скочи на 100 лева

Дата: 07.02.2013
Гратисчиите, които не си купят билет и не си платят санкцията, ще бъдат сваляни от влаковете
5 млн. годишно губят железниците от нередовни пътници

Кондукторите пишат актовете на пътниците без билет

От 20 до 100 лева ще е глобата за гратисчиите във влака, предвиждат промени на Закона за железопътния транспорт, приети от Министерския съвет вчера. Авантаджиите ще се изръсят яко, ако нямат валиден билет или откажат да си платят билета плюс добавка към него, която се определя от изминатото разстояние. Сега законът предвижда глоби само за пътниците, които цапат по пероните и чакалните или са причинили повреда на вагоните или жп съоръженията.

Гратисчиите, които не си купят билет и не си платят санкцията, ще бъдат сваляни от влаковете и занапред. Ако това не може да бъде направено, защото пътници могат да бъдат оставяни само на спирки и гари, то проверяващите ще съставят констативен протокол. В него ще са данните на нарушителя, като той трябва да бъде подписан от двама свидетели. После глобата ще се събира по съдебен ред.

Измененията на закона за жп транспорта предвиждат още кондукторите да издават актове за нарушения. Такива ще получават гратисчиите, които нямат билет и отказват да си купят на място във влака. Освен това ръководителят на превозвача ще издава наказателните постановления по актовете. Така трябва по-лесно да се събират пари от гратисчиите и ще има по-ефикасен контрол от страна на превозвача, е записано в мотивите към законопроекта. Очаква се да се повиши събираемостта от глоби, а и да се намали броят на хората, които се возят с железниците на аванта.

През 2012 г. авантаджиите са намалели с 10 на сто. За деветмесечието от вагоните са свалени 5 648 човека. По 5 млн. лева годишно губят железниците от гратисчии. Отделно от кражби на горива загубите са за още около 2 млн. лв. на година - по 1 млн.лв., в Товарни превози и в Пътнически превози" - изчисли преди време шефът на борда на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров.

Според промените в Закона за железопътните превози занапред Националната компания „Железопътна инфраструктура” ще може да превозва пътници и товари, макар в момента да е оператор само на жп инфраструктурата.

Видяна общо: 587 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.