Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Не София, а Прага дава средства за опазването на египетския лешояд у нас

Дата: 11.12.2013
Балканите са ключово място за връзката на изчезващата популация на египетския лешояд в Европа с популациите в Турция и Азия
Пражският зоопарк направи дарение за опазването на египетския лешояд у нас

"Чешката столица Прага ще направи дарение за опазването на египетския лешояд у нас. Общинският съвет на града е подкрепил проект за опазване на изчезващия вид птица на спасителния център за диви животни Зелени Балкани - Стара Загора" - съобщи ръководителят на проект "Завръщане на лешоядите в България" Елена Кметова.

Балканите са ключово място за връзката на изчезващата популация на този вид в Европа с популациите в Турция и Азия. В последните години размножаващите се в България двойки критично намаляват и птиците в спасителния център в Стара Загора - три женски и един млад мъжки, се оказват изключително ценни от генетична гледна точка.

Дарението ще отиде за изграждането на две специализирани волиери за размножаване на египетски лешояди и една клетка за настаняване на бедстващи птици. Средствата са от приходи на общината на Прага от посетителските такси за градския зоопарк. Дарението идва месеци след голямо наводнение в Прага, което принуди местния зоопарк спешно да търси нов дом за много животни и птици.

"Строежът на волиерите започна, като процесът се консултира от координаторът на програмата за опазване на египетския лешояд към Асоциацията на европейските зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА) Антонин Вайдъл. Насоки дава и Гуидо Чеколини, от специализиран размножителен център за египетски лешояди в Италия" - информира Елена Кметова.

БТА

Видяна общо: 815 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Не София, а Прага дава средства за опазването на египетския лешояд у нас
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.