Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Европейската Комисия е нарушила законите, за да наложи ГМО в Европа

Дата: 14.12.2013

Повече незаконни разрешения са вероятни

Вчера, 13 декември, съдът на европейския съюз отмени решението за разрешаване на генетично модифицирания картоф Amflora на компанията BASF, тъй като Европейската комисия "значително се е провалила в изпълнение на своите процесуални задължения". [1]
 
За земята, член на Приятели на Земята Европа приветства решението на Съда на Европейските общности, с което отменя разрешението на генетично модифицирания картоф Amflora за отглеждане в Европа. Ние поздравяваме унгарското правителство за предприемането на тези правни действия, както и другите страни, които подпомагнаха спора.
Европейската комисия е хваната в нарушение на закона, с което е ускорила засаждането на ГМО в Европа. Комисията трябва да се поучи от това решение и да се спре да действа в подкрепа на тези нежелани култури с такъв ентусиазъм. Време е да се поставят хората и околната среда пред комерсиалните интереси.
В момента комисията финализира процедура за отглеждането на ГМ царевица, наречена 1507. Тя е собственост на Pioneer Hi-Bred International и представлява едно поколение на силно токсични култури.
Царевицата произвежда инсектицид, който е смъртоносен за пеперуди и има неизвестни последици за пчели и други опрашители. Той е 350 пъти по-токсичен от този, произвеждан от MON810, царевицата на Монсанто, която е единствената ГМ култура, комерсиализирана в ЕС. Както и при картофите Amflora, Европейската комисия не се е консултирала с национални експерти за потенциалните рискове.
ЕК обмисля разрешаването на нова генетично модифицирана царевица, за която дори собствените и научни съветници казват, че може да навреди на екосистемите. Тя рискува да повтори същата грешка и да предизвика друг съдебен спор, ако не спре този процес и отхвърли царевица 1507.

Ивайло Попов - екологично сдружение За земята
тел. 02/943 11 23
е-мейл: ipopov@zazemiata.org

Видяна общо: 1345 рейтинг: 0.54

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Европейската Комисия е нарушила законите, за да наложи ГМО в Европа
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.