Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Гражданско движение иска истината за 1913 година да влезе в учебниците

Дата: 14.12.2013

На 15 декември, неделя, от 11.00 часа, в пресклуб БТА ще се състои пресконференция на национално движение Памет за 1913, на тема:

Гражданско движение иска истината за 1913 година да влезе в учебниците

Новоучреденото национално движение Памет за 1913, от името на всички синове и дъщери на изстрадалите тракийски родове, иска достойно място за 1913 г. в историята на държавата ни.

По време на пресконференцията ще говорят историци, писатели, потомци и наследници на българите от Източна и Западна Тракия. Над 18 000 са изтезаваните и убити по възможно най-жестокия начин българи. „Това, което е станало от юли до октомври, надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане“ - пише акад. Любомир Милетич.

Днешното обезбългаряване на паметта е толкова страшен факт, колкото физическото обезбългаряване на изконните български земи през 1913 г. Памет за 1913 не иска мъст, нито власт, нито разединение. Иска просто истината за 1913 г. Такава, каквато изглежда днес с възможните различни гледни точки. И тази истина да влезе и в учебниците, и в медиите, и в обществото. И в паметта на нацията.

На пресконференцията ще бъде подкрепено и писмото на 33-мата български интелектуалци по повод извършените кланета при потушаването на Илинденско-преображенското въстание (1903 г.) и 100-годишнината от геноцида над тракийските българи (1913 г.). В него те настояват парламента на Република България да приеме специална декларация в памет на десетките хиляди българи, избити преди 100 години, така както прие декларация от 10.11.2012 г. в памет на 19 жертви на Възродителния процес!

Инициаторите на движението са от различни краища на страната:

  1. Златка Михайлова, Иван Бунков, Катя Стайкова, Стойко Стоянов - журналисти
  2. Елена Костова-Петкова, Румен Петков – адвокати
  3. Милан Миланов, Светла Караянева – писатели
  4. Никола Инджов – поет
  5. Христо Куманов – инженер
  6. Стоян Анадолиев – бизнесмен
  7. проф. Тодор Балкански и др.
Видяна общо: 1362 рейтинг: 0.54

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Гражданско движение иска истината за 1913 година да влезе в учебниците
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.