Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

7-ми блок в АЕЦ Козлодуй - трета АЕЦ влиза през задния вход

Дата: 18.12.2013

Позиция на екологично сдружение За земята (Приятели на земята - България) относно договарянето с Уестингхаус на американски реактор от представители на българското правителство.

От екологично сдружение За Земята се опитваме да внесем яснота в ситуацията около поредния опит за източване на държавния бюджет, чрез „строеж“ на нова ядрена мощност. Както и при „възобновяването“ на АЕЦ „Белене“, около проекта за нова мощност в Козлодуй сме свидетели на трескава подготовка, пренебрегване на правила и процедури, раздуване на станали вече класика ядрено-енергийни митове и отказ от предоставяне на конкретна информация.
Изграждането на 7-ми реактор в АЕЦ „Козлодуй“ се представя пред обществото като част от бъдещето на българската енергетика.
След посещението си в САЩ енергийният министър изненадващо ни уведоми, че за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде използван американски реактор. Той използва едно от любимите клишета на ядреното лоби: „AP 1000 е технология от ново поколение и по-сигурна от нея няма в света“. Това е изявление за реактор, който не е работил никъде в света... Според г-н Стойнев нямало нужда да бъде обявяван конкурс за избор на технология за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", защото ако има конкурс за технология, това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия. Абсурдно е да се свързва задължение за изкупуване на произведената електроенергия с конкурс за избор на технология! Това е груб опит за подвеждане на обществото.
Министерски съвет набързо възложи на министъра на енергетиката да разреши на БЕХ да води преговори с "Тошиба Корпорейшън" за изграждане на реактор с вода под налягане на „Уестингхаус“. Това е още една препратка към кражбите, извършени чрез проекта за „строеж“ на АЕЦ „Белене”. БЕХ вземаше заеми, които докараха НЕК пред фалит, а парите от заемите потънаха в „анализи“, „консултантски услуги“,“проучвания“, поръчване на ненужно оборудване без наличие на договори, без цена и срок за изпълнение на проекта, без стратегически инвеститор. Така щетите за бюджета от провалилия се проект АЕЦ „Белене“, достигнаха до 800 милиона евро. За да се докара монополист като НЕК до състояние на фалит се изискват големи кражби и целенасочени усилия, БЕХ успя да го постигне.
Вече 5 години прокуратурата и ДАНС „разследват“ корупционните схеми в проекта АЕЦ „Белене“ без никакъв резултат.

Още от 2009 г.от ЕС За Земята настояваме за закриването на БЕХ, поради използването на тази куха, непрозрачна структура за корупционни схеми в енергетиката. Напомнихме за това наше искане по време на обществения съвет към министъра на икономиката и енергетиката през месец май 2013 г. и там бяхме подкрепени от представители на профсъюзите, от граждански сдружения и представители на зеления бизнес.
След като няколко години слушахме колко щяло да бъде безопасно, изгодно и „евтино“ да използваме руски реактори, предназначени за провалилия се проект АЕЦ „Белене“,сега ядреното лоби със същата увереност и безпардонност ни убеждава в необходимостта да предпочетем американски.
Проблемът е, че повече от четири години, откакто се говори за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй” липсва всякаква публично достъпна информация за неговите конкретни параметри, а оттам – и за смисъла от реализирането му. Този факт класира К-7 като проект с висока степен на неяснота, предполагаща висок риск за крайното му качество, безопасност и икономическа обосновка. Всичко това ще рефлектира върху българските граждани в качеството им на потребители на електроенергия, данъкоплатци, ще застраши здравето и живота им.
В светлината на глобалната икономическа криза, която засегна както България, така и региона, изграждането на каквато и да е нова голяма енергийна мощност е гаранция за бъдещи проблеми, финансови удари върху гражданите и бизнеса, блокиране на дългосрочни устойчиви енергийни решения.
Всички официални прогнози сочат, че до 2035 година България няма нужда от нова ядрена мощност за покриване на вътрешното си електропотребление, няма пазар и за износ на голямо количество електроенергия за съседните страни. С други думи и балона за “печелившия“ износ на електроенергия се спука. Тук не коментираме важния въпрос за изключително ниската цена, на която се изнася електроенергията.
Поредно българско правителство взема решение на „тъмно“ и без доказване на необходимостта от изграждането на нова, скъпа и ненужна ядрена мощност. В енергетиката вземането на решения „на парче“ и с нисък хоризонт, само до следващите парламентарни избори носи пагубни последици за целия сектор и за икономиката на България.
Досега за инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” са източени от държавния бюджет над 4 милиона лева. Дадени на „консултанти“, за избор на площадка и за ДОВОС. Отново при липса на стратегически инвеститор, липса на договор и посочена цена, както и срок за изграждането.
Разглеждайки онези ползи и вреди, които се представят публично на всички нас, стигаме до извода, че този нов ядрен проект ще има много негативни резултати върху българското общество, с които то трябва да бъде запознато.
Няма нито едно сериозно проучване, почиващо на реални прогнозни данни за енергопотреблението през следващите 20-30 години, което да доказва че страната ще има нужда от нов, голям производител на енергия. Напротив, с огромните резерви в областта на енергийната ефективност и бързото развитие на новите технологии - прогнозите са, че ще се наложи затваряне на старите, тромави и неефективни централи.
България няма необходимост от нова ядрена мощност, това е главния извод от анализа ни. Този факт не може да бъде прикрит с фалшиви новини за „договорени“ руски или американски реактори.

Тодор Тодоров, член на управителния съвет
е-mail: t.todorov@zazemiata.org
тел.: 02 943 11 23

Environmental Association Za Zemiata
Todor Draganov Todorov
Energy and Climate Coordinator
11B Yanko Sakazov str. floor 1
1504 Sofia, Bulgaria
Mailing address: Ekologichno sdruzenie Za Zemiata P.O. Box 975, 1000
Sofia, Bulgaria
tel/fax: + 359 2 943 11 23
mob: + 359 887 122 801
www.sparebulgaria.com
www.zazemiata.org
E-mail: todorside@gmail.com, t.todorov@zazemiata.org

Видяна общо: 1442 рейтинг: 0.58

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.