Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Латвия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Утре Латвия подава молба за влизане в еврозоната от догодина

Дата: 04.03.2013
Рига - панорама с Домския събор от терасата на хотел Русе
Голяма част от латвийците се опасяват, че промяната ще доведе до скок в цените и ще им отнеме контрола върху икономиката

Днес Латвия се обърна към Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) с молба, да оценят дали страната отговаря на условията за въвеждане на еврото от 1 януари 2014 г.

Със своята малка и гъвкава икономика Латвия ще се присъедини по-лесно към еврозоната в сравнение с по-големи държави като Полша и Чехия.

Въпреки че лидерите на страната подкрепят приемането на еврото, проучванията показват, че голяма част от латвийците се опасяват, че промяната ще доведе до скок в цените и ще им отнеме контрола върху икономиката.

За да се присъедини към еврозоната, Латвия трябваше да поиска оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността й да приеме новата валута, което се случи днес.

"Това е ден, който ще влезе в историята на Латвия. Еврото ще донесе на Латвия ползи, свързани с увеличаването на инвестициите, и ще помогне за решаването на социалните проблеми. Очаквам общественото мнение да се наклони към приемането на еврото и не планирам референдум по въпроса" - заяви финансовият министър на страната Андрис Вилкс, след като той, премиерът Валдис Домбровскис и гуверньорът на централната банка подписаха молбата, която утре ще бъде предадена в Брюксел.

Еврокомисията и ЕЦБ ще изготвят доклад за готовността на Латвия, а финансовите министри трябва да вземат крайното решение през юли. Латвия твърди, че покрива всички икономически критерии за влизане в еврозоната.

Ройтерс

Видяна общо: 620 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Утре Латвия подава молба за влизане в еврозоната от догодина
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.