Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Саудитска Арабия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Саудитска Арабия строи нови градове в пустинята

Дата: 19.06.2008

Кралят на Саудитска Арабия Абдула е одобрил широкомащабна програма, която ще промени изоснови икономиката и обществото в страната. Замисълът е на различни стратегически места в пустинята през следващите 15 години да изникнат 6 нови града, които да съчетаят приложението на високите западни информационни технологии с желанието на Рияд да изгради икономика, която не зависи само от приходите на петрола. Новите градчета ще се простират на близо 400 кв. км площ. Те ще имат за цел да изградят инфраструктурата на бъдещата икономика на кралството, заяви при представянето на проекта експертът Саад ад Досари.

Предложената от крал Абдула програма има за цел да извърши диверсификация, която ще помогне на икономиката да осигури работа на растящото население (40% от жителите на кралството са под 15 години), така и да се справи с безработицата чрез повишаване на образованието и трудовите умения на всеки един отделен саудитец. Липсата на образованост е основна причина населението да работи нископлатена работа.

Но най-важната промяна тепърва предстои и тя ще разтърси изоснови местното общество. В новите градове младите и добре образовани саудитци ще се почувстват далеч от строгите норми на шериата. Това вече проличава в открития по западен образец голям търговски център в Джеда или в някои от университетите, които подготвят студентите си по западен стандарт, или все по-масовото разпространение на сателитната телевизия и свързаната с нея западна музика и култура. Вече се чуха и консервативни предупреждения, че жените в тези градове негласно ще получат правото да излизат сами или да шофират, което е недопустимо за Саудитска Арабия.

Кралят на Саудитска Арабия през декември 2005 г. обяви изграждането на Икономическият град на крал Абдула, в района на Рабиг на Червено море. Проектът е на стойност 130 млрд. риала (34.69 млрд. щатски долара) и включва най-голямото пристанище в света, туристическа зона и учебен център, уточнява официалната агенция СПА. До момента той е привлякъл повече от 26.68 млрд. долара инвестиции. Амбициозната програма на Абдула е подплатена щедро от растящите цени на петрола. В момента страната добива 11 млн. барела дневно, които носят на хазната приходи от 1 млрд. долара дневно. За съжаление в среда на строго спазване на шериата реформите стават бавно, но Икономическият град на крал Абдула е предният пост на промяната.

в-к Дневник

Видяна общо: 399 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.