Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за Англия.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Глобализацията влошава хранителните навици

Дата: 05.02.2015
Преработените храни, с високо съдържание на захар, мазнини и нишесте, подпомогат разпространението на употребата на нездравословни храни
Младите хора растат с много по-лоши диети, отколкото техните родители или баби и дядовци

През последните две десетилетия световната диета се е влошила значително

Свидетели сме на най-бързото увеличение на консумацията на нездравословни храни в държавите от централна Африка и Азия, докато положението се е подобрило леко в Западна Европа и Северна Америка.

По мое изследване, публикувано в The Lancet Global Health, между 1990 и 2010 г. се наблюдава драстично увеличение на консумацията на нездравословни храни, в страни със средни и ниски доходи.

Тази глобализация на западните диети, където една малка група от фирми и земеделски производители имат непропорционална власт да решават какво се произвежда - частично причинява преминаването към нездравословното хранене.

Преработените храни, с високо съдържание на захар, мазнини и нишесте, също подпомогат разпространението на употребата на нездравословни храни.

Проучването преглежда 325 отделни изследвания на диетичните навици, представляващи почти 90 % от населението на свет, и се смята за най-голямото проучване на международните хранителни навици, до момента.

В Китай и Индия се наблюдава едно от най-големите увеличения, в консумацията на нездравословни храни. В някои страни в Латинска Америка и Европа има увеличение в употребата и на здравословна, и на нездравословна храна.

По данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие, между 1990 и 2014 г., приблизително същия период, в който е проведено проучването, броят на гладуващите по света е намалял с около 209 млн. души, до 805 млн. души.

Повечето глобални усилия, в сферата на храненето, са фокусирани върху калориите - да се увеличи достъпът на колкото се може повече хора до храни, богати на полизахариди. Трябва да се съсредоточим върху качеството на калориите за бедните страни, а не само върху количеството.

Възрастните хора показват по-добри хранителни навици, в сравнение с младите, в повечето от 187-те страни. Това е тревожна тенденция, тъй като нивата на затлъстяване и хронични заболявания, като диабет, само ще се увеличават, ако младите хора продължават да ядат нездравословни храни.

Младите хора растат с много по-лоши диети, отколкото техните родители или баби и дядовци.

Дариуш Мозафариан - декан на института по обществено хранене и политики в университета Тъфтс

Видяна общо: 627 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.